2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán Tusványoson: Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Európa iszlám lesz

2018. július 28. 10:32, utolsó frissítés: 12:18

Az EP-kámpány kezdetévé vált Orbán tusványosi beszéde, szerinte most lesz esély leváltani a liberális politikai elitet.


12:05, 2018. július 28.
Orbán: mi jövünk

A következő EP választások azt is jelenthetik, hogy a '68-as elit megy Orbán szerint. "És ha most azt a kérdést tesszük fel, hogy akkor ki jön, azt válaszolhatom szerényen: mi jövünk, a '90-esek, az antikommunista, keresztény elkötelezettségű nemzedék" - mondta.

12:04, 2018. július 28.
A keresztény-demokrácia illiberális

A kereszténydemokrácia nem liberális - hangsúlyozta Orbán. Hanem ha úgy tetszik, illiberális. Három példa: a kereszténydemokrácia bevándorlásellenes, multikulti-ellenes és a keresztény családmodell mellett áll.12:02, 2018. július 28.
Fogalmi tisztázás

Van váltóerő a liberális demokráciához képest, a keresztény-demokrácia. Csakhogy ez nem hitelvek védését jelenti, hanem a keresztény gyökerekből kinövő értékek védelme, család, nemzet, keresztény kultúra.

12:01, 2018. július 28.
Ha beáll az a helyzet, hogy egy-egy országban lesz 10%-nyi muszlim kisebbség, és ezt hozzáadjuk a keresztény hagyományokat elhagyó csoportokhoz, akkor a keresztény politika többé nem érvényesülhet Európában. Orbán szerint nagyon közel vagyunk ehhez, és döntő lesz a következő európai parlamenti választás.

12:00, 2018. július 28.
Azt tanácsolom, hogy összpontosítsuk minden erőinket az európai parlamenti választásokra, amelyekről eddig nem igazán éreztük át, hogy döntő jelentősége lett volna - mondta. Majd hozzátette: véget ért az a helyzet, hogy nincs már összeurópai nagy kérdés, ami Orbán szerint most már a bevándorlás kérdése.

Az európai elit láthatóan ideges Orbán szerint, mert Európa nagyívű átalakítása, amely a nemzetek utáni korszakba való átlépést szeretné, elakadhat.

11:56, 2018. július 28.
Európa vezetői nem tudják megvédeni Európát

Európa valaha nagy civilizáció volt, világformáló erőközpont, mert mert gondolkodni, cselekedni, bátor volt és jól gondolkodott. Négy dologból épülnek ki a civilizációk: vallás, alkotó szellem, kutatás és üzleti vállalkozás szelleméből. Ezek nem működnek ma Erópában Orbán szerint. Európa vezetői alkalmatlanok, nem tudták megvédeni Európát, az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva, ez a jó hír. A Bizottságnak pártatlannak kellene lenni, garantálnia a szabadságot, de pártos, és elfogult, egy európai szocializmus kiépítésén dolgozik, úgyhogy jó, hogy meg vannak számlálva a napjai. A liberális Európa megtagadta a gyökereit, a liberális demokrácia liberális nem-demokrácia lett, liberalizmus van, de demokrácia nincs. Általános lett nyugaton a cenzúra, ha valaki nem hiszi, nézze csak meg, hogyan cenzúrázzák például a migránsokról szóló híreket.

11:49, 2018. július 28.
Oroszország és az EU kapcsolata kulcskérdés

Oroszország úgy tekint magára, mint egy veszélyben levő országra, amely körbe akarja venni magát ütköző zónákkal, amelynek a legnagyobb károsultja Ukrajna. Az Európai Unió primitív Oroszország-poltikát folytat, főleg ha figyelembe vesszük, hogy több ország is, például a Balti államok veszélyeztetve érezhetik magukat. Magyarország viszont nem ilyen ország.

Törökország, Izrael és Egyiptomról érdemes azt tudniuk szerinte Tusnádfürdőn is, hogy ezen három ország stabilitásán múlik, hogy növekedni fog-e a migrációs nyomás. Törökországgal és az elnökével lehet szimpatizálni vagy nem, de nélküle bonyolult helyzet alakulna ki, és az igaz Izraelre is.

11:43, 2018. július 28.
Most megyünk a nem-békés vízekre

Mindenki beváltotta az ígéretét, Trump új világrendet alakít, Kína dübörög tovább, és az oroszok is megoldják az energiabiztosítást Európának. Európa is jobbra tolódik, és ez nem csak Közép-Európában történt meg, hanem nyugaton is.

11:43, 2018. július 28.
Közép-Európa öt tézise

Amikor végeztünk a Kárpát-medence felépítésével, akkor fel kell építeni Közép-Európát, amelyet Orbán nagynak, biztonságosnak vizionál. Közép-Európa más, mint Nyugat-Európa, és ezt el kell fogadtatni szerinte. El kell fogadtatni, hogy joga van elutasítani a multikulturalizmust, joga van elfogadni a hagyományos családmodellt, joga van megvédeni a stratégiai gazdasági ágazatait, megvédeni a határait és visszautasítani a migrációt, illetve joga van a legfontosabb kérdésekben rakaszkodni az egy nemzet, egy szavazathoz. Van élet a globalizmuson túl - mondta még Orbán.

11:38, 2018. július 28.
Elmondja, amit tegnap Semjén is az őszinteség jegyében: "értsék meg, hogy nekünk nincs mit ünnepelni Románia 100 évén". Bukarestben azt mondják, hogy Székelyföld nem is létezik, pedig még a modern Románia előtt is létezett, és nekem meggyőződésem, hogy Székelyföld akkor is létezni fog, amikor egész Európa iszlám lesz.

11:36, 2018. július 28.
Véget ért a 100 év magány korszaka

Újjá akarja építeni a Kárpát-medencét, össze akarja kötni infrastrukturálisan Magyarországot a szomszédokkal, az energiahálozatot is össze akarja kötni, és közös védelmi politikát is akar. "Van egy ajánlatunk a szomszédaink számára: építsük meg közösen a Kárpát-medencét, kölcsönös tisztelet kell ehhez, és őszinte beszéd"

11:34, 2018. július 28.
Mit lehet ilyenkor tenni? Nagy célokat kitűzni

Arról beszél, hogy nagy célokat tűztek ki, 2030-ra az Unió öt legjobb országa közé akarnak kerülni, versenyképességi szempontból, a népességhanyatlás megállítását akarják, összekötni más területekkel az országot, energiafüggetlenné válni, a katonaságot felfejleszteni.

11:32, 2018. július 28.
Arról beszél, hogy nagyon jó a magyar gazdaság, nőttek a bérek, javultak a demográfiai mutatók, a közbiztonság javult, de arról is beszél, hogy a színházba látogatók száma is jelentősen nőtt.11:31, 2018. július 28.
Orbán utal a magyarországi kultúrharcra

"Napjaink legizgalmasabb vitája a kulturális politikában alakult ki, és szerintem ez érthető, és jól is van így, mert új szellemi, és kulturális megközelítésekre van szükség" -monja Orbán, utalva a magyarországi, főleg a Magyar Idők hasábjain zajló felvetésekre.

11:29, 2018. július 28.
A kormány sportemberekből áll, ezért nem érjük be döntetlennel - mondta arra, hogy újabb választásokat nyert a Fidesz, és ezáltal döntetlenre állnak a politikai erők Magyarországon a rendszerváltást követő kormányzati ciklusok tekintetében.

11:26, 2018. július 28.
Németh Zsolt megadta a szót Orbán Viktornak, aki arra tett ígéretet, hogy olyan témákról beszél, amelyeknek van relevanciája Magyarországra. Arról fog beszélni, hogy mi történik 2019 júliusáig.

Felgyorsult szerinte az idő. Sok minden történt szerinte, de mégis a legfontosabb dolog, hogy a Kárpát-medencei magyarság átlépett egy fontos mérföldkőt, honosították az egymilliomodik magyart.

11:19, 2018. július 28.
Tőkés László erőseket is állít, szerinte Románia törékenyebb, mint valaha, illetve a magyar kisebbség beolvasztását célzó pánromán doktrína még mindig érvényben van.

11:16, 2018. július 28.
Egy pillanatig sem nyugodhatunk meg, amig Ceaușescu bukása után is politikai fogjok ülnek börtönben - mondja Tőkés László, közben már Orbán Viktor is a színpadon van.11:08, 2018. július 28.
"Idén reményeink szerint az illiberalizmus kritikáját fogjuk folytatni, úton a kereszténydemokrácia felé" - mondta Tőkés, de nyilván nem úgy értette. Aztán saját politikai "rendjének" szerepvállalását a krisztusi passióhoz hasonlította.


11:06, 2018. július 28.
Tőkés szerint annyira kellene védeni a magyarokat is, mint a medvéket

Tőkés László már jó ideje beszél, a Szenvedélyünk Erdély mottót választotta, és "tilalom alá helyezett székely autonóm terület szívéből" köszöntött minden résztvevőt. Orbán Viktort a "nemzet miniszterelnökének" nevezte.

Örül annak, hogy a román hatóságok végül elszállították a Tusnádon problémát okozó medvét, és reményét fejezte ki, hogy a románok a medvék védelméhez hasonlóan kezelik majd a magyar kisebbség védelmének ügyét.

10:31, 2018. július 28.
A panelbeszélgetést idén is Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának elnöke vezeti, és Orbán Viktor miniszterelnök mellett Tőkés László is beszél.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS