2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Egyesült Államok katonai csapást mért szíriai célpontokra

2018. április 14. 12:45, utolsó frissítés: 14:55

Több mint száz manőverező repülőgépet és levegő-föld típusú rakétát vetettek be a Szíria elleni támadáshoz az Egyesült Államok és szövetségesei.


Amerikai, brit és francia harci gépek a civileket lehetőleg kímélő, célzott és pontos légicsapásokat hajtottak végre szombat hajnalban a szíriai hatalom különböző vegyifegyver-létesítményei ellen, miután Donald Trump amerikai elnök előtte nem sokkal elrendelte ezek megindítását, megtorlásul az április 7-i kelet-gútai vegyifegyver-támadásra.

A légicsapás-sorozat az eddigi legnagyobb katonai akció volt Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök közölte, hogy igyekeztek megkímélni Oroszországot is mindenféle veszteségtől, de Moszkvát előzetesen nem tájékoztatták a lehetséges célpontokról. Az amerikai televíziók híradásai szerint az Egyesült Államok és szövetségesei Tomahawk robotrepülőgépeket vetettek be több helyszínen is.

Oroszországi hírforrások szerint Szíriai Arab Köztársaság katonai és polgári objektumai ellen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország légi és tengeri hordozóeszközei több mint 100 szárnyas rakétát és levegő-föld osztályú rakétát lőttek ki.

Az orosz katonai tárca szerint a csapásokat az amerikai haditengerészet két, a Vörös-tengeren tartózkodó hajója, a Földközi-tenger medencéje fölött repülő taktikai légierő, valamint az et-Tanf térségéből felszálló B-1B hadászati bombázók hajtották végre.

19:58, 2018. április 14.
Pentagon: a szír vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült

A szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokban - közölte szombati sajtótájékoztatóján az amerikai védelmi minisztérium.

Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója hangsúlyozta: a csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni. McKenzie altábornagy közölte: a csapásmérés "célzott, átfogó és hatékony" volt, és a Pentagon tudomása szerint a csapásmérésnek nem voltak áldozatai. "Egyértelmű és félreérthetetlen üzenetet akartunk küldeni Szíriának " - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok "nem keresi" a konfliktust Szíriában.

A sajtótájékoztatón közölték azt is: nem volt jele, hogy bevetették volna az orosz légvédelmi erőket, a szíriai légvédelem erőfeszítései pedig jórészt nem voltak hatékonyak. Szíria a vegyifegyver-programjával összefüggő berendezéseket és felszereléseket veszített, az egyik célponton pedig megsemmisültek a vegyi fegyverek egyes összetevői is. Kenneth McKenzie megerősítette, hogy Washington továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával a konfliktus rendezése érdekében. Donald Trump Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét. "Tökéletesen végrehajtott csapásmérés volt éjjel. Köszönet Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak a bölcsességükért és remek katonai erejükért. Jobb eredményt el sem érhettünk volna. A küldetés teljesítve" - írta mikroblogjában az elnök.
Közben szombaton New Yorkban összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése, amelyen António Guterres az ENSZ főtitkára leszögezte: a világszervezet vizsgálatára van szükség a szíriai vegyi fegyverek bevetése ügyében. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete leszögezte: az amerikai kormányzat Szíria-stratégiája nem változott de Trump elnök álláspontja szerint ha Damaszkusz ismét vegyi fegyvereket vetne be, akkor Washington "készen áll".


15:02, 2018. április 14.
Az államfő, az alsóház elnöke és a külügyminisztérium is elítélte a vegyi fegyverek használatát

Románia továbbra is elítéli a vegyi fegyverek használatát és szolidáris stratégiai partnereivel - jelentette ki szombaton Klaus Iohannis államfő.
"Románia továbbra is elítéli a vegyi fegyverek használatát, amit semmivel sem lehet megindokolni. Szolidárisak vagyunk stratégiai partnereink akcióival' - írta Twitteren az államfő.

Liviu Dragnea Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: 'A vegyi fegyverek használata semmilyen körülmények között nem elfogadott, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot'. A román külügyminisztérium közleményben ítéli el a támadást és amellett foglal állást, hogy meg kell keresni és felelősségre kell vonni azokat, akik elkövették ezt a súlyos atrocitást.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke pénteken este jelentette be, hogy Franciaországgal és Nagy-Britanniával együtt katonai akciót indítottak Szíria ellen, hogy megbüntessék a Bassár el-Aszad rezsimet, amelyet azzal vádolnak, hogy vegyi fegyvereket vetett be a civilek ellen - közölte az AFP. A támadás célpontja három raktár volt, ahol vegyi fegyvereket állítnak elő és tárolnak.
(Agerpres)

14:59, 2018. április 14.
Juncker: felelősségre kell vonni a vegyifegyver-támadás elkövetőit

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a vegyi fegyverek használata semmilyen körülmények között sem elfogadható, a nemzetközi közösség felelőssége azonosítani és felelősségre vonni minden ilyen támadás elkövetőit - jelentette ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke szombati nyilatkozatában.
"Nem ez volt az első alkalom, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket használ civilek ellen, azonban az utolsónak kell lennie" - fogalmazott.
Tartós, minden érintett által tiszteletben tartott tűzszünetre van szükség Szíriában, amely elősegíti a tárgyalásos, az egész országnak békét hozó megoldást az ENSZ égisze alatt zajló genfi folyamaton keresztül - tette hozzá a bizottság elnöke.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter üzenetében aláhúzta: a közösen végrehajtott amerikai, francia és brit légicsapások világossá teszik, hogy Oroszország és Irán nem folytathatja tragédiába torkolló akcióit, anélkül semmiképpen sem, hogy megfizetné az árát. Az Európai Unió az igazságosság oldalán áll szövetségeseivel együtt - tette hozzá. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke üzenetében szintén elfogadhatatlannak nevezte a vegyi fegyverek használatát, és kijelentette: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a béke megőrzésében és a humanitárius válságok súlyosbodásának megakadályozásában. Hozzátette, az EP hétfőn, strasbourgi plenáris ülésén vitát tart a szíriai helyzetről.


14:38, 2018. április 14.
Románia szolidaritását fejezte ki nyugati szövetségeseivel

A román vezetők pártállástól függetlenül egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a vegyi fegyverek használatát, és szolidaritásukat fejezték ki az ország stratégiai szövetségeseivel szombaton, miután az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy Britannia a szíriai rezsim állásai ellen intézett légitámadást.

Klaus Iohannis jobboldali román államfő, Liviu Dragnea házelnök, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke és a bukaresti külügyminisztérium is megszólalt az ügyben, hogy szolidaritásáról biztosítsa Románia nyugati szövetségeseit. A román vezetők nyilatkozataikban azt emelték ki, hogy semmi sem indokolhatja vegyi fegyverek bevetését, egy ilyen lépés sérti a nemzetközi jogot, ezért "határozottnak, ugyanakkor arányosnak" tartják az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország válaszát a szíriai Dúma civil lakossága, köztük számos gyerek - ellen elkövetett vegyi támadásra. A román külügyminisztérium közleményében egy független és elfogulatlan helyszíni vizsgálatot sürget Szíriában, amelynek alapján felelősségre vonják a vegyi támadás elkövetőit.

13:25, 2018. április 14.
A cseh külügyi és védelmi tárca helyeselte a légicsapást

A cseh külügy- és védelmi minisztérium helyeselte a Szíria elleni légitámadást, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hajtott végre szombatra virradóra, Milos Zeman államfő szóvivője viszont bírálta a történteket. A Nyugat támadása üzenet mindenkinek, aki a jövőben továbbra is használni akar vegyi fegyvereket Szíriában - állapította meg nyilatkozatában a cseh külügyminisztérium. "Az Európai Unióval és a többi szövetségessel együtt felszólítjuk a konfliktusban résztvevő összes felet, hogy járuljon hozzá a feszültség csökkentéséhez, újítsák fel a béketárgyalásokat a politikai megoldás érdekében" - olvasható a dokumentumban.

"Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország világosan kinyilvánította, hogy a vegyi fegyverek bevetését semmiképpen sem lehet megtűrni" - írta Karla Slechtová cseh védelmi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében. Milos Zeman köztársasági elnök szóvivője szerint viszont a katonai megoldásnak az utolsónak kellene lennie a lehetséges megoldások sorában. "A katonai megoldás mindig a legutolsó" - állította Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren megjelent bejegyzésében. Ovcácek egy későbbi bejegyzésében bírálta a cseh újságírókat és a civil szervezeteket, akik szerinte lelkesen támogatják a szíriai háború folytatását.

13:19, 2018. április 14.
Theresa May: "sikeresnek tartjuk az akciót"

A brit miniszterelnök szerint még tart a brit királyi légierő (RAF) szíriai célpontokra mért hajnali légicsapásainak kiértékelése, a brit kormány azonban "bizodalommal" kijelentheti, hogy a bevetés sikeres volt.

Theresa May a Downing Streeten tartott szombat délelőtti sajtótájékoztatóján kifejtette: London számára egyértelmű az is, hogy kit terhel a felelősség a szíriai Dúma városában egy hete elkövetett vegyifegyver-támadásért, amelyre válaszul a nyugati szövetségesek az összehangolt szombati katonai műveletet végrehajtották.May közölte: minden értesülést nem fedhet fel, de azt elmondhatja, hogy a múlt heti támadás estéjén több egybehangzó beszámoló szerint a szíriai rezsim helikopterét látták Dúma városa felett, és helyi források szerint egy hordóbombával hajtották végre a vegyi támadást. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a szíriai ellenzéki erőknek nincsenek helikopterei, és hordóbombákat sem használ.

13:17, 2018. április 14.
Oroszország a Biztonsági Tanács összehívását kezdeményezi

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a Szíriát ért amerikai-brit-francia katonai csapás miatt - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombatom Moszkvában. "Oroszország a leghatározottabban elítéli a támadást Szíria ellen, ahol orosz katonák segítik a törvényes kormányt a terrorizmus elleni harcban" - mondta.
Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat. Putyin úgy fogalmazott, hogy a katonai csapás indoklásakor az Egyesült Államok ürügyként használta fel a dúmai polgári lakosság ellen elkövetett vegyifegyver-támadást, amely szerinte megrendezett volt.
(MTI)

13:00, 2018. április 14.
A lengyel külügyminisztérium a helyszet eszkalálódásától tart

Lengyelország óva int az olyan lépésektől, amelyek a szíriai helyzet további eszkalálódásához vezetnének - áll a lengyel külügyi tárca szombaton kiadott, a szíriai légicsapásokra vonatkozó közleményében.

Hangsúlyozza egyúttal, hogy az utóbbi fejleményeket (a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokat) a szíriai civil lakosság elleni vegyifegyver-támadásokkal összefüggésben értelmezik, "annak következményeként, hogy a tettesek eddig büntetlenek voltak". A nemzetközi közösségnek meg kell akadályoznia a vegyifegyver-támadások megismétlődését - hangsúlyozza a közlemény, megállapítva, hogy a megfelelő reakció hiánya biztatást jelent a nemzetközi jog által tiltott fegyver alkalmazására. Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkár a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: Lengyelország katonailag nem vett részt a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni légicsapásokban, viszont Varsót az akció nem érte váratlanul. Szczerski kilátásba helyezte: az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Lengyelország továbbá is amellett fog kiállni, hogy elfogadják "a vegyifegyver-használat megengedhetetlenségét hangsúlyozó" álláspontot.

12:54, 2018. április 14.
A török külügyminisztérium helyénvalónak tartja a szíriai támadást

A tárca hangsúlyozta, hogy Ankara megelégedettséggel fogadja a nyugati országok fellépését. Mint írták: erős a gyanú, hogy a múlt szombati dúmai támadás mögött a szíriai rezsim áll. A mostani beavatkozás "az egész emberiség lelkiismeretének a tolmácsa" - fogalmaztak. A török külügyminisztérium leszögezte: nyilván tartják a szíriai vezetés emberiesség elleni és háborús bűntetteit.

A dúmai támadáshoz hasonló esetek megismétlődésének elkerülése érdekében a nemzetközi közösség, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsát, nem hagyhatja büntetlenül ezeket az emberiesség elleni és háborús bűntetteket - nyomatékosította a török külügyi tárca. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szombaton szintén írásos nyilatkozatban reagált az Egyesült Államok és szövetségesei közbelépésére. A "kegyetlen" dúmai vegyi támadás felelőseinek "meg kell fizetniük" tettükért - írta. Kalin ugyanakkor rámutatott: "a vegyi fegyverek jelentette fenyegetés nem változtat azon a tényen, hogy Szíriában emberek százezreivel hagyományos fegyverek végeztek." Kiemelte: a vegyi fegyverek megsemmisítése önmagában nem hoz stabilitást a régióba. A szíriai "mészárlások" megelőzésének a záloga a konfliktus politikai rendezésének mihamarabbi biztosítása - szögezte le. Mahir Ünal, a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője szombaton a CNN Türk török hírtelevíziónak adott interjújában közölte, hogy Ankara előzetesen értesült az amerikai vezetésű koalíció várható szíriai légicsapásairól. Törökország a mérsékelt arab ellenzéket támogatja a nyolcadik éve tartó szíriai polgárháborúban. Az amerikai-francia-brit koalíció a múlt heti dúmai támadásra válaszul szombatra virradó éjjel a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei ellen hajtott végre precíziós légicsapásokat.

12:42, 2018. április 14.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS