2022. aug. 17. szerdaJácint
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ellenzéki tüntetések Moldovában az orosz csapatok kivonásáért

2008. október 06. 17:09, utolsó frissítés: 17:09

Az ellenzéki Liberális Párt autós tüntetést szervezett a moldovai fővárosban, Chişinăuban és az ország északi részén fekvő Balti városában azzal a követeléssel, hogy vonják ki az orosz csapatokat az ország területéről.


A rendőrség és a helyi lakosság oroszbarát elemei megakadályozták Baltiben, hogy a gépkocsioszlop bejusson a város központjába. Kevéssel később Chişinăuban a rendőrség, sorfalat alkotva, elzárta az orosz nagykövetséghez vezető utat, hogy a tiltakozók autós menete ne közelíthesse meg a diplomáciai képviselet épületét.

Mind Baltiben, mind pedig a fővárosban dulakodás alakult ki a tüntetők és a karhatalmi alakulatok, illetve az oroszbarát ellentüntetők között, de sérülésekről nem érkezett jelentés. A chişinăui rendőr-főkapitányság azzal indokolta a tüntetők elleni hatósági fellépést, hogy nem jelentették be a megmozdulást a rendőrségen.

Mintegy másfél ezer orosz "békefenntartó" katona állomásozik Moldova zömmel orosz ajkúak által lakott szakadár területe, a nemzetközileg el nem ismert Dnyeszter menti Köztársaság körül, az úgynevezett biztonsági zónában.

A 33 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, 550 ezer lakosú Dnyeszter menti Köztársaság a kilencvenes évek elején szakadt ki Moldovából. A Szovjetunió összeomlása után rövid polgárháború robbant ki, és azóta is orosz csapatok választják el egymástól a szemben álló feleket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS