2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szlovákiában is találtak melaminos áltejet

2008. október 04. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

Melaminnal szennyezett tejipari terméket találtak a hatóságok Szlovákiában - jelentették be szombaton Pozsonyban. A lefoglalt 27 üveg tejital az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó mennyiségben tartalmaztott melamint, kilogrammonként 14, 4 milligrammot. Az Európai Unióban a megengedett mennyiség kilogrammonként 2,5 milligramm.


A szlovák állami állat- és élelmiszer-egészségügyi hatóság (SVPS) internetes honlapján már pénteken fotót tett közzé a termékről. A csomagoláson a "Milk drink" (Tejital) angol nyelvű felirat szerepel, ezen kívül csak kínai szöveg olvasható rajta. A csomagoláson látható képek azt sugallják, hogy elsősorban gyermekeknek szánták az italt.

A szlovák hatóságok értesítették az Európai Bizottságot és a többi tagállam illetékes szerveit az Európai Unió Gyorsfigyelmeztető Rendszerén (RASFF) keresztül.

Európa-szerte Ausztriában, Hollandiában és Belgiumban is találtak a hatóságok melaminnal szennyezett termékeket, miután Kínában mérgezéseket okozott egy, a melamint nagy mennyiségben tartalmazó tejpor-készítmény. Az EU nem importál tejterméket és tejport Kínából, de óvatosságból a mérgezés napvilágra kerülése óta az ilyesmit tartalmazó más termékek (köztük az édességek) behozatalát is leállította.

A nitrogéntartalmú melamin-cianursavat azért keverik a hígított tejbe vagy tejporba, mert álcázza a magas nitrogéntartalmú hasznos anyagok, például a fehérjék hiányát a termékben. A fehérjék kimutatására kifejlesztett tesztek ugyanis a tej nitrogénszintjét mérik.

A melamin viszont köveket alkot a vesében és a húgyhólyagban, súlyos esetben veseelégtelenséget okozva. Kínában 13 ezer kisgyermek került a szennyezett tejpor miatt kórházba, százuk állapota súlyos, négyen meghaltak. (hírszerk./mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS