2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Melaminnal szennyezett kínai édesség Belgiumban és Hollandiában

2008. október 02. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Melaminnal, a mérgező kínai tejporban is található anyaggal csekély mértékben szennyezett kínai édességekre bukkantak az élelmiszerügyi hatóságok Hollandiában és Belgiumban.


A megengedettnél nagyobb arányú, de emberi egészségre nem ártalmas mennyiségről van szó, az anyagot már bevont édességekből vett mintákban találták.

Hollandiában Koala márkanév alatt árult importáruban, Belgiumban szintén kínai Fehér nyúl cukorkában bukkant fel a melamin, amelyet elvileg műanyagok és ragasztók gyártásánál használnak. A bevizsgált minták nagyon csekély része bizonyult szennyezettnek.

Jóllehet az ázsiai országban más termékben is kimutatták már, Kínában is csak a tejport mérgező nagy mennyiségű melamin okozott megbetegedéseket és halált.

Az EU nem importál tejterméket és tejport Kínából, de óvatosságból a mérgezés napvilágra kerülése óta az ilyesmit tartalmazó más termékek (köztük az édességek) behozatalát is leállította.

A két Benelux-államban folytatják a vizsgálatokat, és a gyanús szállítmányokat megsemmisítik. Európában korábban nem jeleztek a megengedettnél magasabb melanimtartalmú terméket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS