2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kilencezer foglyot bocsát szabadon a mianmari junta

2008. szeptember 24. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

Összesen 9002 fogoly szabadon bocsátását jelentette be a kedden a mianmari junta, s visszanyerte szabadságát 19 év után az egyik legismertebb mianmari ellenzéki, Vin Tin is.


Mint a New Light of Mianmar című hivatalos lap közölte, az intézkedés célja, hogy a szabadon bocsátottak részt vehessenek a 2010-re tervezett választásokon. A lap szerint azok, akik jó magaviselet miatt szabadon bocsáthatók, "a nemzet érdekeit szolgálhatják az építésben és a 2010-ben tartandó tisztességes választásokon".

Vin Tin 79 éves újságíró, akit 1989-ben börtönöztek be. A súlyos beteg Vin Tin egyben a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű pártjának tagja. Ő volt a legrégebb óta fogságban lévő mianmari politikai fogoly, elvileg jövőre szabadult volna.

Az ENSZ évek óta követeli valamennyi mianmari politikai fogoly szabadon bocsátását, mindenekelőtt Aung Szan Szú Kjiét. A politikusnő az elmúlt 19 évben szinte állandóan házi őrizetben volt.

A bejelentés akkor történt, amikor az emigrációba kényszerített mianmari ellenzék a buddhista szerzetesek által vezetett felkelés véres leverésének első évfordulójára emlékezik. A jelenleg őrizetben lévő 2000 politikai fogoly közül 700-at 2007 szeptemberében tartóztattak le. A megmozdulásokban és a megtorlásokban 31-en vesztették életüket, 74 ember sorsáról nincs hír azóta sem. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS