2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kína: 13 ezer gyerek kórházban a mérgezett tejtermék miatt

2008. szeptember 22. 19:16, utolsó frissítés: 19:16

Csaknem 13 ezer gyerek került kórházba Kínában mérgezett tejtermék fogyasztása miatt – jelentette be vasárnap a pekingi egészségügyi minisztérium. 54 ezerre teszik a fertőzöttek számát, a halálos áldozatok száma négy, a súlyos vesebántalmakkal küszködőké 158.


Szombaton jelentették be az ázsiai országban, hogy a melamin-mérgezés miatt elrendelték a tejtermékek széles körű ellenőrzését, az érintett termékek kivonását a forgalomból, és a botrányban érintett vállalatok, illetve állami vezetők megbüntetését. Hu Csin-tao államfő még pénteken elítélte a helyi hatóságoknak a tejbotrány során tanúsított magatartását, úgy ítélve meg, hogy egyes középvezetők elveszítették felelősségérzetüket.

Hétfőn lemondott posztjáról a kínai élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője, Csang-csiang.

A hongkongi kormány vasárnap közölte, hogy kis mennyiségű melamint találtak a Nestlé egyik tejkészítményében is. A svájci cég szóvivője szerint a melamin nem hamisítás miatt került a tejbe, a természetben találhatók melaminmaradványok.

A szingapúri kormány – amely a múlt héten betiltotta minden Kínából származó tejtermék forgalmazását – arról számolt be, hogy kínai cukorkában is találtak melanint. Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. Japánban a Marudai Food nevű cég leállította a péksütemények eladását, mivel azok a botrányban érintett Yili kínai cég tejét tartalmazták.

A kínai élelmiszerbiztonsági hivatal hétfői tájékoztatása szerint három vezető kínai tejipari vállalat – Menginiu Dairy Co, Inner Mongolia Yili Industrial GRoup, Bright csoport – tej- és ivójoghurt-mintájának több mint 10 százalékában találtak melamint. (mti/dow jones/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS