2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bolívia és Venezuela kiutasította az amerikai nagyköveteket

2008. szeptember 12. 12:42, utolsó frissítés: 12:42

Kiutasította az Egyesült Államok Bolívia washingtoni nagykövetét a két ország terebélyesedő diplomáciai viszályának részeként, miközben a latin-amerikai országban nyolc halálos és több tucat sebesült áldozatot követelő összecsapásokba torkolltak a hetek óta tartó ellenzéki megmozdulások. Venezuela elnöke azt állította, hogy Washington megpróbálta megdönteni hatalmát és szintén kiutasította az Egyesült Államok ottani nagykövetét.


Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön bejelentette: kiutasították Gustavo Guzman bolíviai nagykövetet, válaszul arra, hogy Evo Morales baloldali bolíviai elnök előző nap nem kívánatos személynek minősítette az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetét.

Morales azzal vádolta Philip Goldberget, hogy összejátszik a konzervatív bolíviai ellenzékkel és kormányellenes tüntetéseket szít. Az Egyesült Államok még aznap cáfolta a vádakat. Bolívia csütörtökön viszont hivatalosan is tájékoztatta döntéséről az Egyesült Államokat, ezért Goldbergnek három napon belül el kell hagynia a dél-amerikai országot.

Egy magas rangú bolíviai kormányzati tisztségviselő csütörtökön közölte: nyolc halálos és 34 sebesült áldozatot követeltek kormánypárti és ellenzéki tüntetők összecsapásai az ország északi részén fekvő Pando tartományban. Bolíviában hetek óta zajlanak ellenzéki megmozdulások, de ilyen súlyos incidensek még nem történtek.

Hugo Chávez baloldali venezuelai elnök csütörtökön tévébeszédben figyelmeztetett: kormánya felhatalmazva érzi magát arra, hogy Morales elleni államcsíny esetén beavatkozzon az eseményekbe és "bármilyen akciót megszervezzen" Bolíviában. Chávez - részben Bolíviával vállalt szolidaritása jeleként - a nap folyamán bejelentette, hogy kiutasítja az Egyesült Államok caracasi nagykövetét, Patrick Duddyt, akinek három napon belül távoznia kell az országból, egyúttal hazahívja Venezuela washingtoni nagykövetét.

Chávez bejelentette egy katonatisztekből álló összeesküvő csoport leleplezését is. Állítása szerint az Egyesült Államok által támogatott csoport a meggyilkolását tervezte, erre vonatkozó bizonyítékkal azonban nem állt elő. (mti/afp/reuters/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS