2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Medvegyev: rendezni kell a Dnyeszteren túli terület ügyét

2008. augusztus 26. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

A legutóbbi dél-oszétiai események megmutatták, milyen veszélyesek lehetnek a befagyasztott konfliktusok - figyelmeztette Dmitrij Medvegyev orosz államfő moldovai kollégáját, Vlagyimir Voronyint hétfőn.


A Szocsiban tartott találkozón kijelentette: a Grúziától elszakadni kívánó területek problémája a fegyveres konfliktusig fajult, ez "mindannyiunknak figyelmeztetés, és ebben az összefüggésben kell vizsgálni a Dnyeszteren túli terület ügyét."

Ugyanakkor az orosz elnök hangsúlyozta: jó esélyt lát a Moldovától elszakadni kívánó Dnyeszteren túli terület ügyének rendezésére. Voronyin hangsúlyozta: Tiraszpol problémája 17 éve fennáll, de 2001 óta, amióta elnök, sikerült elkerülni az indulatok felhevülését, és azt mondta, nem is fogja hagyni, hogy a helyzet fegyveres konfliktussá fajuljon. Mindazonáltal rámutatott: a befagyasztott, vagy alvó konfliktusok olyanok, mint a vulkánok.

Natalja Tyimakova, az orosz elnök sajtótitkára a találkozó után bejelentette: a legközelebbi jövőben megbeszéléseket tartanak majd az érdekelt felek - Oroszország, Moldova és a Dnyeszteren túli terület - képviselőinek részvételével. Tyimakova hozzátette, hogy Medvegyev Voronyinnak hangsúlyozta: Oroszország kész erőfeszítéseket tenni a konfliktus végleges rendezése érdekében, s elhangzott, hogy mindkét fél kész a kérdésben a konzultációk folytatására.

A Dnyeszteren túli terület ügyében 5+2 formátumban folytatott tárgyalások - amelyeken Moldova, a Dnyeszteren túli terület, Oroszország, Ukrajna és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vett rész, s megfigyelőként jelen volt az EU és az Egyesült Államok -, 2006 februárjában szakadtak meg, s csak két év elteltével sikerült felújítani a folyamatot. Voronyin moldovai államfő és a Dnyeszteren túli el nem ismert köztársaság vezetője, Igor Szmirnov között hét éves szünet után idén áprilisban került sor az első találkozóra. Ezen megállapodtak abban, hogy a tárgyalásos folyamat felélesztése céljából felújítják a rendszeres kapcsolatot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS