2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Európai Unió segítséget nyújt a halászoknak

2008. július 16. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

Az Európai Unió halászati ügyekben illetékes miniszterei jóváhagyták kedden a halászok támogatását célzó segély-, illetve forrásátrendezési tervet, amelynek összértéke kétmilliárd euróra rúghat.


A következő néhány évre vonatkozó programra az európai költségvetésnek már részét képező alapokból 1,4 milliárd eurót fordítanak: ezt az összeget gyorsabban és rugalmasabb feltételekkel használhatják fel az uniós államok. A maradék 600 milliót az Európai Bizottság biztosítja majd, miként azt július 8-án megígérte.

A miniszterek brüsszeli ülésükön fogadták el a támogatási tervet. A döntés nem volt egyhangú, szavazni kellett róla, ugyanis Ausztria, Dánia és Svédország ellenezte az elképzeléseket - közölte egy névtelenül nyilatkozó diplomáciai forrás.

A magas üzemanyagárak miatt súlyos helyzetbe került halászok ezrei július 4-én Brüsszelben tüntettek. A főként francia, olasz, spanyol és portugál halászok azt szerették volna elérni, hogy ígérjenek számukra uniós segítséget a hajók üzemanyagául szolgáló nehéz gázolaj árának megduplázódása miatt. Először saját kormányaiknál próbálkoztak, ott viszont Brüsszelbe irányították őket.

Joe Borg halászati EU-biztos kabinetjének illetékese, Patrick Tabone akkor elutasító választ adott a halászok követelésére. Közölte, hogy a bizottság hosszú távú megoldást keres az ágazat problémáira, és az energiaárak miatti kompenzáció nem ilyen. Jelezte azt is, hogy a drágaság olyan gond, amely minden ágazatot sújt, nem csupán a halászatot.

Uniós tagországokban már számos ágazat (közlekedés, mezőgazdaság) dolgozói tartottak tiltakozó akciókat a magas árak és az azokkal szembeni uniós tétlenség miatt. Brüsszel azonban azon az állásponton van, hogy az anyagi támogatással az unió a magas árak haszonélvezőinek profitját növelné, a gondot elsősorban a termelés növelésének kikényszerítésével lehet megoldani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS