2021. szeptember 16. csütörtökEdit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mától Franciaország az EU-elnök

2008. július 01. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Az éghajlatváltozás kezelése, a migrációs politika közös alapjainak kialakítása és a lisszaboni szerződés elfogadtatása a legfőbb feladata Franciaországnak a július 1-vel kezdődő soros elnöksége alatt.


Az elnökségi programot abban bízva alakították ki, hogy a lisszaboni szerződés január 1-én hatályba léphet. Az egyik kiemelt feladat éppen az lett volna, hogy az ehhez szükséges szabályokat a tagállamok alkossák meg. Az ír referendum azonban elutasította a szerződés megerősítését, így a francia elnökség azzal a kihívással néz szembe, hogy megtalálja a kiutat ebből a helyzetből - mutatott rá Iván Gábor magyar szakállamtitkár.

A francia soros elnökség másik kiemelt prioritása az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az unió bevándorlási politikája és az EU agrárpolitikájának jövője lesz.

Az éghajlatváltozás problémájának kezelésével az a francia elnökség célja, hogy a decemberi Európai Tanács-ülésen szülessen meg az a politikai megállapodás a tagállamok között, amely lehetővé teszi, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Biztosan szigorodni fog az illegális bevándorlás ügye, de a legális, szakképzett bevándorlók letelepedését egyszerűsíteni fogják. Eddig az utóbb említetteket nem preferálta automatikusan a rendszer - mondta a szakállamtitkár.

A már említett feladatok mellet hasonlóan fontos lesz a mediterrán unió kérdése is, amely elképzelés Nicolas Sarkozy francia államfőtől származik és a tervek szerint július 13-án, a mediterrán országok párizsi csúcstalálkozóján jelenthetik be megalakulását. A szervezet megalakulásának célja, hogy bizonyos fokú gazdasági és politikai stabilitás jöjjön létre a mediterrán régióban, de nem titkoltan biztonságpolitikai elemeket is tartalmaz az elképzelés - közölte Iván Gábor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS