2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szent Pál éve: imádkozni kell az egységért

2008. június 30. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

XVI. Benedek pápa, katolikus egyházfő és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a keresztények egységére szólított fel vasárnap a Szent Péter-bazilikában Szent Péter és Pál ünnepén.


Az ünnepi szentmisét bemutató XVI. Benedek hangoztatta "a közös reményt, hogy közeleg az egység napja". Elismerte ugyan a fő nézetkülönbségeket, de az ortodoxokkal történt ezeréves szakadás begyógyítását pápasága egyik elsődleges céljának nevezte.

A pápa kifejezte azt az óhaját, hogy az egyház ne azonosuljon "egyetlen nemzettel, egyetlen kultúrával vagy egyetlen állammal", hanem "mindenki egyháza" legyen "e megosztott világban". "Az anyagi javakon alapuló külső egység közepette még nagyobb szükségünk van a belső egységre, amely Isten békéjéből ered" - mondta.

I. Bartolomaiosz - akit szombaton audiencián fogadott a pápa - vasárnapi beszédében úgy fogalmazott, hogy a kereszténység két ága közötti teológiai párbeszéd a "számos nehézség" ellenére folytatódni fog, s ő imádkozik ezeknek az akadályoknak a leküzdéséért.

A pápa lánggyújtással nyitotta meg szombat este a Szent Pál-évet az apostol születésének kétezredik évfordulója alkalmából, kettős célt fogalmazva meg: egyrészt jobban megismerni és megismertetni Szent Pál alakját és tanítását, valamint imádkozni és dolgozni az egységért. (mti/ansa, mti/ap/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS