2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kábítószer elleni világnap: a marihuánáról jelent meg kétkötetes tanulmány

2008. június 26. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Az európai kannabiszfogyasztásra koncentrál az uniós kábítószerügyi megfigyelőközpont (EMCDDA). A csütörtöki kábítószer elleni világnapra kétkötetes tanulmányt jelentetett meg a szervezet a kannabiszról.


>> Éves jelentés az európai drogfogyasztásról >>

Becslések szerint Európában minden ötödik felnőtt kipróbálta már a kannabiszt. Az elmúlt hónapban mintegy 13 millió európai lakos fogyasztotta a szert. A világon évente csaknem 50.000 tonna kannabisz növényt vagy gyantát termesztenek fogyasztási célra - olvasható az EMCDDA közleményében.

A csütörtökre megjelent kétkötetes kiadvány kiemeli, hogy a kannabisz olyan "dinamikusan átalakuló szer", amelynek hatóanyag-tartalma, előfordulási gyakorisága és termesztése egyaránt változik.

Az ENSZ 1987-ben nyilvánította június 26-át a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napjává. A világnap célja, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS