2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Októberre halasztották az ír nem okozta válság megoldását

2008. június 20. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Októberi találkozójukon újra megtárgyalják az Európai Unió tagországainak vezetői azt, hogy milyen módon juthat ki az EU a reformszerződés írországi elutasítása utáni válsághelyzetből, de nem valószínű, hogy határidőt szabnak a probléma rendezésére - jelentette be Janez Jansa szlovén miniszterelnök péntek hajnalban, a brüsszeli állam- és kormányfői találkozó első napját lezáró sajtótájékoztatón.


Szlovéniának, az unió soros elnökének kormányfője arról is beszélt, hogy az ír eredmény nem fogja lassítani az unió bővítési folyamatát. A megbízatást a következő félévre átvevő Nicolas Sarkozy francia elnök ugyanakkor azt jelentette ki, hogy a bővítési folyamat lényegében megállt a nemleges voks miatt. Szerinte nincs értelme tovább szélesíteni az EU-t addig, amíg nincs megállapodás az intézményrendszer jövőjéről a jelenlegi tagállamok között.

Több vezető arra is utalt, hogy más tagállamokban, így Csehországban is problémák mutatkoznak a szerződés ratifikálásában. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök ugyanakkor sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy kormánya nem kívánja akadályozni a megerősítés folyamatát.

A megszólaló vezetők mindegyike a ratifikációs folyamat folytatása mellett foglalt állást – kivétel volt az ír Brian Cowen, aki csupán annyit mondott, hogy országa részéről túl korai még forgatókönyveket vázolni a népszavazás utáni helyzetre.

Az uniós állam- és kormányfők számára októberi találkozójuk a következő alkalom, hogy részletesen tárgyaljanak az intézményes kérdésekről. Előtte júliusban is találkoznak ugyan, de a Párizsban rendezendő értekezlet célja egy új alapokra helyezett EU-mediterrán együttműködés indítása lesz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS