2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csehország nem támogatja a lisszaboni szerződés ratifikációjának folytatását

2008. június 18. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Csehország nem támogatja, hogy az Európai Unió felhívást fogadjon el a lisszaboni szerződés ratifikációs folyamatának folytatására, jelentette be Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh kormányfő-helyettes a csütörtöki európai uniós csúcsértekezlet előtt.


Míg Václav Klaus cseh államfő szerint a ír népszavazás elutasító eredménye után a lisszaboni szerződés halott, s a ratifikáció nem folytatható, addig Mirek Topolánek és a cseh kormány óvatosabban fogalmaznak.

"Csehország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a szenátus a lisszaboni szerződést az alkotmánybíróság elé utalta annak megállapítására, hogy nem ellentétes-e az alkotmánnyal. Amíg erről a testület nem dönt, a kormánynak nincs lehetősége konkrétan állást foglalnia" - fejtette ki a köztelevízióban a miniszterelnök.

"A kormánynak óvatosnak kell lennie, mert január elsejétől Csehország lesz az Európai Unió soros elnöke. Ebben a pozícióban megengedhetetlen, hogy szélsőséges álláspontot képviseljen" - mutatott rá a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap.

A lisszaboni szerződés a kormánykoalíciót is megosztja. Míg a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt vezető emberei szinte nyíltan üdvözlik a lisszaboni szerződés ír elutasítását, s a kérdésről új tárgyalásokat szeretnének, addig a koalíciós kereszténydemokraták és a zöldek a ratifikáció folytatásának hívei. Hasonlóan vélekedik az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt is, míg a szintén ellenzéki kommunisták nem hivatalos álláspontja gyakorlatilag azonos a polgári demokraták véleményével. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS