2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

EP: kitoloncolhatóak az illegális bevándorlók

2008. június 18. 15:50, utolsó frissítés: 15:50

Elfogadta az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló tervezetet. Az igen szavazatok száma 367, a nemmel szavazóké 206 volt, 109 képviselő tartózkodott. A néppárti és a liberális EP-képviselők zömmel támogatták, a szocialisták, a zöldek és a kommunisták azonban ellenezték a tervezetet. Utóbbiak érvei jórészt azonosak voltak az emberi jogi szervezetek érveivel, miszerint a javaslat túl kemény eljárást ír elő a bevándorlókkal szemben


Az elfogadott szöveg szerint az illegális bevándorlónak a kiutasítási határozatot követően záros határidőn belül önként távoznia kell. Ha ezt nem teszi meg, kitoloncolási végzés következik. Szökés veszélye esetén az illegális bevándorlót fogva lehetne tartani. Az irányelv maximálja a fogva tartási időt - ez most tagállamonként eltér -, és megfelelő életkörülményeket - egészségügyi ellátást, a gyerekeknek oktatást - biztosít a fogva tartottak számára.

Az EP egyeztető küldöttsége és a tagállami kormányokat képviselő tanács között létrejött kompromisszum értelmében az önkéntes visszatérésre 7 és 30 nap közötti hosszúságú idő áll rendelkezésre. A fogva tartás 6 hónapos lehet, de ezt
meghosszabbíthatják 12 hónappal, ha a fogva tartott nem működik együtt a hatóságokkal, ha fennáll az eltűnés veszélye, illetve ha anyaországának adminisztrációja túlságosan lassú lenne.

Az EU területére vonatkozó ismételt belépési tilalom öt évre szól, de a közrend, a közbiztonság vagy a nemzetbiztonság súlyos veszélyeztetettsége esetén ezt is meg lehet hosszabbítani.

A menekültet továbbra sem szabad visszaküldeni olyan országba, ahol élete vagy szabadsága veszélyben lenne. A jövőben az Európai Parlament a tanáccsal közösen fogja összeállítani az ebből a szempontból biztonságosnak számító országok listáját.

Az Európai Bizottság adatai szerint jelenleg mintegy 8 millió illegális bevándorló tartózkodik az EU országaiban. Az előző év első felében közülük több mint 200 ezret vettek őrizetbe, de csak kevesebb mint 90 ezret toloncoltak ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS