2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leszavazták az írek az EU reformját

2008. június 13. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

Úgy tűnik, hogy a "nemek" győznek az írországi népszavazáson, amelyen a választópolgárok arról szavaztak, hogy elfogadják vagy nem az Európai Unió lisszaboni szerződését – jelentette ki pénteken Dermot Ahern igazságügyi miniszter az RTE ír közszolgálati televízióban.


Meg kell ugyan várni az összes szavazat összeszámlálását, de úgy tűnik, hogy a "nemek" állnak győzelemre, és "ez nyilvánvalóan kiábrándító" – mondta Ahern.

Az első részeredmények arra utaltak, hogy az írek elutasították az Európai Unió reformszerződését – jelentette az RTE. A dublini, limericki, kerryi, corki és vidéki szavazókörzetekből érkezett első részeredmények mutatják azt, hogy a csütörtöki népszavazáson a "nemek" kerültek fölénybe.

"Vagy jóval több az elutasító voks, vagy 50:50 százalékos a két tábor közötti arány. Mostanáig alig akadt olyan szavazóhelyiség, ahol az igenek vezetnek", adta hírül a rádió, hozzátéve, hogy az "igen" tábor kilátásai rosszak.

Corkból a rádió tudósítója arról számolt be, hogy a csalódás a szerződést támogató pártok politikusainak arcára volt írva. "Láthatóan nem azt az eredményt kapták, amire számítottak". Volt olyan corki választóhelyiség, ahol a mostanáig kiértékelt szavazatok között 90 "nem" állt szemben mindössze 5 "igen" vokssal.

Az egyik politikai párt szavazási megfigyelője szintén úgy nyilatkozott a brit hírügynökségnek, hogy öt dublini szavazókerületben a "nemek" előnye mutatkozik, háromban egyformán oszlanak meg a szavazatok, egyben pedig az igenek állnak nyerésre. A helyi média szerint Dublinban, ahol az összes szavazásra jogosult körülbelül egynegyede él, vannak olyan szavazóhelyiségek, ahol kétszer annyi "nem" voksot adtak le, mint "igent".

A voksok összeszámlálása helyi idő szerint péntek délelőtt 9 óra körül kezdődött meg a 43 szavazókerületben.

A lisszaboni szerződés sorsát eldöntő referendum kimenetele egyelőre megjósolhatatlan, a legutóbbi közvélemény-kutatásokban a támogatók és az elutasítók fej fej mellett álltak. A részvételi arányról hivatalos adatokat nem tettek közzé. Az Irish Times szerint a szavazók 50 százaléka járult az urnákhoz, az RTE 40 százalékra becsülte arányukat. Elemzők is attól tartanak, hogy az alacsony részvételi arány az elutasítók táborának kedvezett.

A lisszaboni szerződés a holland és a francia népszavazáson megbukott alkotmányos szerződés utóda, melyből ugyan hiányoznak az alaptörvények egyes kellékei, de sok tekintetben áramvonalasítaná az 27 tagállamra bővült EU működését.

A dokumentumot eddig 14 tagállam parlamentje ratifikálta. A szerződés 2009 január elsején lépett volna életbe. Írországban az alkotmány írja elő minden fontos nemzetközi megállapodás népszavazásos elfogadtatását. (mti/apa/reuters/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS