2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kanada bocsánatot kért az indiánoktól

2008. június 12. 09:42, utolsó frissítés: 09:42

Hivatalosan bocsánatot kért Stephen Harper kanadai kormányfő szerdán az ország indián őslakosaitól, amiért a 19. század utolsó harmadától kezdve száz éven át egy sereg indián gyermeket elszakítottak a szüleitől és bentlakásos intézetekbe kényszerítettek, ahol sokukkal kegyetlenkedtek.


Az észak-amerikai ország miniszterelnöke az ottawai parlament ünnepélyes ülésén felszólalva elismerte, hogy az 1970-es évekig összesen több mint 150 ezer indián gyermeket kényszerítettek bentlakásos keresztény egyházi iskolákba, ahol sokukat bántalmazták, illetve szexuális visszaéléseket követtek el ellenük.

Stephen Harper a kanadai történelem nagyon szomorú fejezetének nevezte ezt az időszakot. "Elismerjük, hogy hibás volt ez a beolvasztást célzó politika, sok rosszat okozott, és nincs helye (többé) ebben az országban" - jelentette ki a kormányfő a ceremónián hagyományos viseletben megjelent őslakos vezetők körében. Az ünnepélyes eseményen részt vettek egykori internáltak is, köztük a legidősebb túlélő, a 104 éves Marguerite Wabano. (mti/ap/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS