2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az élelmiszertermelés növelését sürgeti az ENSZ főtitkára

2008. június 03. 18:39, utolsó frissítés: 18:39

A fokozódó igények kielégítése érdekében 2030-ig ötven százalékkal növelni kell a világ élelmiszertermelését - hangoztatta kedden Rómában az ENSZ főtitkára.


A nemzetközi élelmezési válsággal összefüggésben rendezett tanácskozáson felszólaló Ban Ki Mun síkraszállt azért, hogy az egyes államok csökkentsék a minimumra az exportkorlátozásokat és a behozatali vámokat mindaddig, amíg tart az élelmiszerellátás terén tavaly kialakult válságos helyzet.

A világszervezet vezetője szerint évente 15-20 milliárd dollárt kell költeni arra, hogy úrrá lehessen lenni az élelmiszerválságon, és 2030-ra ötven százalékkal növeljék az élelmiszertermelést az emelkedő igények kielégítése végett.

Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) vezérigazgatója, a rendezvény házigazdája arról beszélt, hogy a gazdag országok dollár milliárdokat költenek a mezőgazdaság támogatására, a pazarló és eltúlzott élelmiszerfogyasztásra, továbbá fegyverkezésre.

A világ túlsúlyos embereinek túlzó élelmiszerfogyasztása évente 20 milliárd dollárba kerül. Ehhez hozzá kell adni 100 milliárd dollárnyi közvetett költséget, amibe az ezzel járó betegségek és a korai elhalálozások kerülnek - mutatott rá Diouf.

A Világbank és segélyszervezetek becslése szerint az emelkedő élelmiszerárak következtében 100 millió emberrel gyarapodhat az éhezők tábora, miközben 850 millió ember már amúgy is éhezik.

Segélyszervezetek szerint Japán és Kína készleteik szinten tartásával hozzájárult a rizs magas árához, ami lázongásokat váltott ki szerte a világban, még a távoli Haitin is. Fukuda Jaszuo japán kormányfő ígéretet tett a római tanácskozáson: országa 300 ezer tonna importált rizst szabadít fel készleteiből, hogy enyhítse a válságot.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök úgy vélekedett, hogy nem a bioüzemanyagok felelősek a kialakult helyzetért, éppen ellenkezőleg: azok fontos eszközök abban, hogy segítsék a legszegényebb országokat a bizonytalan élelmiszerhelyzetből való kilábalásban. A politikus egyben teljesen alaptalannak nevezte azokat a véleményeket, amelyek szerint a bioetanol előállítása az élelmiszertermelés rovására történik. Az nem jelent veszélyt az amazóniai őserdőkre, és nem csökkenti az élelmiszerkínálatot sem - állította.

Lula da Silva kifejtette, hogy az éhínség problémájának megoldására nem létezik strukturális megoldás. Az élelmiszerellátás biztonsága csak globális lehet, és azt nemzetközi együttműködés keretében kell szavatolni - hangoztatta a legnagyobb dél-amerikai ország államfője. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS