2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A junta szerint az új mianmari alkotmány semmissé teszi az ellenzék 1990-es győzelmét

2008. június 03. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

A mianmari katonai junta által kidolgozott új alkotmány elfogadásával okafogyottá vált Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki párt 1990-es választási győzelme - írta kedden egy mianmari állami napilap.


A Nemzeti Liga a Demokráciáért (NDL) 1990-ben aratott elsöprő győzelmet a választásokon, amelynek eredményét a katonai junta sohasem ismerte el. A hatalom átadása helyett Aung Szan Szú Kjit azóta is többségében házi őrizetben tartja.

A hivatalos véleményt tükröző New Light of Myanmar című napilap kedden azt bizonygatta, hogy a május 10-24-e között népszavazással elfogadott új alkotmány érvénytelenítette az ellenék által követelt győzelmet.

A katonai junta szerint a referendumon, amelyet közvetlenül a Nargis ciklon pusztítását követően tartottak meg, a lakosság 92 százaléka vett részt.

A lap úgy vélekedett, az ellenzéknek nem maradt más esélye, mint keresni annak lehetőségét, hogy újabb mandátumot szerezzen a 2010-re ígért választásokon.

Az ellenzék pártja csalásnak minősítette az új alkotmányról szóló népszavazást. Az ellenzék és a nyugati bírálók szerint az új alaptörvény inkább az 1962 óta hatalom lévő hadsereg vezető szerepének megerősítését szolgálja. Az új alkotmány emellett megfosztja Aung Szan Szú Kjit a választásokon való indulás jogától, arra hivatkozva, hogy néhai férje külföldi állampolgár volt.

Az NDL az alkotmánytervezet elutasítására szólította fel híveit. A párt azonban nem kapott megszólalási lehetőséget a médiában, és mindenkit börtönnel fenyegettek meg, aki népszavazás-ellenes röpcédulákat osztogatott. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS