2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hőhullám sújtja Közép-és Délkelet-Európát

2008. május 29. 10:33, utolsó frissítés: 10:33

A sokévi átlaghoz képest szokatlanul meleg az idő Közép- és Délkelet-Európában; a hőhullám halálos áldozatot is követelt. Egy idős ember vesztette életét a horvát fővárosban még kedden. Valószínűleg hőgutát kapott a villamoson.

"Ez kész őrültekháza" - kommentálta Boszniában a szarajevói egyetemi klinika sürgősségi osztályának vezetője, hogy az elmúlt néhány napban több mint 200 beteget kellett ellátni a hőséggel magyarázható panaszokkal.

Szerdán Macedónia déli részén 38 Celsius-fokot mértek. Belgrádban három fokkal kevesebbet, de ez így is a legmagasabb május havi érték azóta, hogy a 19. század végén elkezdték a meteorológiai méréseket.

Ausztriában is megdőlt a májusi csúcshőmérséklet: a graz-thalerhofi repülőtéren szerda délután kereken 35 Celsius fokot mértek - jelentette Rácz Péter, az MTI tudósítója. Még soha ilyen forró májusi napot nem jegyeztek fel az alpesi országban. A felső-ausztriai Weyerben 34,9, a stájerországi Graz-Strassgangban 34,6, Bruck and der Murban pedig 34,4 fokot rögzítettek.

A korábbi csúcsot Bécs-Donaufeld tartotta, ott öt éve 34,2 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

A Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet munkatársa elmondta, hogy a meteorológiai nyarat megelőző hőséget a Szahara felől beáramló forró légtömegek okozzák. A légáramlatokkal finom homokszemcsék is érkeznek, és bár nehéz előre kiszámítani a köréjük képződő felhők magatartását, a szakértő szerint egy biztos: a felhős ég csillapítja a hőséget.

Görögországban szintén melegebb az idő, mint általában az év ezen időszakában: 36 fokot mértek a szárazföldön, a szigeteken néhány fokkal kevesebbet. A május havi hőmérsékleti csúcsot 1945-ben mérték Görögországban, a feljegyzések szerint 46 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Tavaly júniusban és júliusban 40 halálesetet vezettek vissza a Balkánt sújtó hőségre; a rendkívüli meleg több helyütt tüzeket, áramkimaradást, vízhiányt és közlekedési zavarokat okozott. (MTI/dpa/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS