2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb megfélemlítési akciók a mianmari ellenzék ellen

2008. május 27. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

Megerősítették a biztonsági őrizetet a mianmari ellenzék vezetőjének házánál, illetve a párt székhelyénél kedden. Szemtanúk elmondása szerint rendőrök, civilruhás nyomozók és milicisták tucatjai vették körül a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit (Aung San Suu Kyi) düledező házát Rangunban az egyetemi sugárúton. Ugyanez történt a politikus által vezetett párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NDL) székháza körül. Szemtanúk és ellenzéki források szerint őrizetbe vették és teherautón elvitték az ellenzéki párt mintegy húsz tagját, akik Aug Szan Szú Kji háza felé tartottak.


Az NDL helyi idő szerint kedd délután két órára tervezett egy szertartást, amelyen arról akartak megemlékezni, hogy 18 évvel ezelőtt, 1990. május 27-én tartották a párt győzelmét eredményező parlamenti választást. Az országot irányító katonai vezetés soha nem ismerte el ezt az eredményt.

A 62 éves Aung Szan Szú Kji az utóbbi 18 évből tizenkettőt töltött el házi őrizetben. Egyes értesülések szerint a Than Sve tábornok vezette junta arra készül, hogy enyhítsen a politikust sújtó előírásokon. Nyugati diplomaták nem zárnak ki semmit, de erősen kételkednek abban, hogy meglepetés készül.

A katonai kormányzat hétfőn jelentette be, hogy az általa támogatott új alkotmány 92,4 százalékos támogatást kapott a május 10-én, majd 24-én két lépcsőben lebonyolított referendumon, a részvételi arány pedig országosan a 98 százalékot is elérte. A junta propagandája szerint az új alkotmány megnyitja az utat a 2010-ben tartandó "többpárti választások" és a hatalom civilek kezébe történő fokozatos átadása előtt.

Az ellenzék pártja csalásnak minősítette az új alkotmányról szóló népszavazást. Az ellenzék és a nyugati bírálók szerint az új alaptörvény inkább az 1962 óta hatalom lévő hadsereg vezető szerepének megerősítését szolgálja. Az új alkotmány emellett megfosztja Aung Szan Szú Kjit a választásokon való indulás jogától, arra hivatkozva, hogy néhai férje külföldi állampolgár volt.

Az NDL az alkotmánytervezet elutasítására szólította fel híveit. A párt azonban nem kapott megszólalási lehetőséget a médiában, és mindenkit börtönnel fenyegettek meg, aki népszavazás-ellenes röpcédulákat osztogatott. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS