2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

10,7 milliárdba kerül a mianmari újjáépítés

2008. május 26. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

A mianmari kormány 10,7 milliárd dollárra becsüli a Nargis ciklon május eleji pusztítását követő újjáépítés költségeit, de a vasárnap megrendezett ranguni nemzetközi adományozó konferencia részvevői "csak" millió dolláros nagyságrendben ígértek segélyeket, s több nyugati adományozó ezek folyósítását is feltételekhez kötötte.


Az ENSZ és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) által szervezett adományozó értekezlet számos külföldi részvevője világossá tette: a további segélyek attól függenek, hogy elvégeztethetik-e saját szakértőikkel is a károk és a szükségletek felmérését. További feltételként szabták meg, hogy a ciklon károsultjainak tartós és közvetlen segélyezésére kapjanak engedélyt a mianmari hatóságoktól.

Mintegy ötven ország, több ENSZ-ügynökség és számos társadalmi szervezet képviselői vettek részt a ranguni adományozó konferencián. A legnagyobb segélyajánlattal az Európai Unió állt elő, amely már 46 millió eurós (72,5 millió dollár) segélyt folyósított, s most további 17 millió eurót (26,8 millió dollár) ígért meg. Ausztrália 24 millió, a Fülöp-szigetek 20 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget ajánlott fel. A nagyobb kötelezettségvállalók közé tartozik még Kína (11 millió dollár) és Dél-Korea (2,5 millió dollár).

Az amerikai kormány képviselője, Scot Marciel, kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettes további összegeket helyezett kilátásba a már eddig folyósított 20,5 millió dolláros amerikai segélyen felül, de leszögezte az értekezleten, hogy a külföldi segélyezőknek akadálytalan, korlátlan hozzáférést kell kapniuk a katasztrófa sújtotta területhez.

Thein Szein altábornagy, mianmari miniszterelnök hangoztatta az értekezleten, hogy Mianmar csak feltételek, kikötések nélkül fogad el külföldi segítséget. Hozzátette, hogy szárazföldön és légi úton korlátozás nélkül érkezhetnek a segélyszállítmányok, de a vízi úton küldött szállítmányok esetében kikötik, hogy csak polgári hajókon érkezhet a segély, az ország partjai közelében cirkáló amerikai, brit és francia hadihajókat nem engedik be Rangun kikötőjébe. Nem indokolta e korlátozást, de a mianmari állami média jelentései szerint a hatóságok amerikai inváziótól tartanak, amelynek célja feltételezésük szerint az ország olajkészleteinek megszerzése lenne.

A tábornok-kormányfő közölte a konferencián: kormánya megvizsgálja a május 2-i ciklon által sújtott 2,4 millió mianmarinak segíteni szándékozó külföldi segélymunkások beengedésének lehetőségét. "Tekintettel az elvégzendő munka nagyságára, kormányom kész fogadni azokat a (humanitárius) csoportokat, amelyek közre akarnak működni a helyreállításban, újjáépítésben" - mondta.

Egy német segélyszervezet, a Technisches Hilfswerk (THW) munkatársai már be is utazhattak a hét végén az Iravádi folyó torkolatvidékére két víztisztító berendezéssel, hogy segítsék a különösen nagymértékben sújtott térség lakosságának ivóvízzel való ellátását - jelentették be vasárnap a német külügyminisztériumban.

Hivatalos adatok szerint több mint 133 ezer ember vesztette életét vagy tűnt el május első napjaiban, amikor az ország déli részét letarolta a Nargis ciklon. A természeti csapás által érintett mintegy 2,4 millió ember jelentős része még mindig nem kapott a nemzetközi segítségből, mert a katonai junta vonakodott beengedni a külföldi segélymunkásokat. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak azonban a jelek szerint sikerült rávennie a burmai katonai junta vezetőit a segélymunkások beengedésére.

Ennek ellenére nem kapott behajózási engedélyt a Mistral francia hadihajó, így Thaiföldre szállítja és az ENSZ Világélelmezési Programjának adja át ezertonnás humanitárius rakományát - jelentette be Franciaország külügy- és védelmi minisztériuma vasárnap közös közleményben.

A Mistral már május 17-e óta Mianmar közelében, az Iravádi folyó deltájával szemben cirkál. Rakományából 15 napon át 100 ezer ember élelmezését lehetett volna megoldani, illetve 60 ezer embernek tudtak volna vért adni. A hajó most a thaiföldi Phuket kikötőjébe tart, s majd a szakosított ENSZ-szervezet gondoskodik arról, hogy a segély eljusson Mianmarba. (MTI/AFP/Reuters/AP/dpa, MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS