2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mianmar orvosokat és diplomatákat enged be

2008. május 17. 08:44, utolsó frissítés: 08:44

A mianmari junta engedélyezte, hogy száz külföldi orvos beutazzék szombaton az országba, és segítsen a ciklon áldozatainak kezelésében - jelentette be pénteken Louis Michel európai biztos, miután visszatért Bangkokba.


- Az orvosoknak meglesz a vízumuk... E téren a dolgok már mozgásba lendültek - mondta az útja eredményeiről tartott sajtótájékoztatóján az Európai unió fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa.

Michel két napot töltött az egykori Burmában azzal, hogy meggyőzze a katonai kormányt a tömeges külföldi segítség elfogadásáról. A nemzetközi humanitárius szervezetek munkatársai kevés kivétellel még mindig eredménytelenül várakoznak a szomszédos Thaiföldön arra, hogy beengedjék őket, és végre hozzáfoghassanak a munkához.

"Az idő élet" mondással figyelmeztetett a belga politikus arra, hogy az áldozatok száma tovább nő, ha nem érkezik segítség a természeti csapást túlélőkhöz.

A biztos azzal magyarázta a mianmari hatóságok vonakodását nagy számú külföldi beengedésétől, hogy a katonai rendszernek nem túl jók a kapcsolataik a nemzetközi közösséggel. Az országot amerikai és európai szankciók sorozata sújtotta az elmúlt tíz évben. Gyanakodásuk kétség kívül összefügg a szankciókkal - mondta Louis Michel.

A mianmari kormány külföldi diplomatákat is beenged a ciklon sújtotta övezet bizonyos térségeibe, első ízben a két héttel korábban történt természeti csapás óta - közölték pénteken nyugati diplomaták. A mianmari fővárosban Rangunban szolgálatot teljesítő diplomáciai testületek tagjai szombaton a kormány helikopterein elutazhatnak az Iravádi folyó torkolatvidékére.

Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen lehetőségük lesz a tájékozódásra a helyszínen - mondta el egy neve elhallgatását kérő nyugati diplomata. "Nem várható, hogy teljes és valós képet kapunk (a humanitárius helyzetről), és hogy valamilyen lehetőségünk lesz látni valamit abból, amit látni szeretnénk" - mondta egy másik diplomáciai forrás. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS