2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

HRW: diszkriminatív a holland bevándorlási politika

2008. május 16. 09:47, utolsó frissítés: 09:47

Nem bánik egységesen minden bevándorolni kívánó külföldivel a holland menekültügyi szabályozás - állapította meg egy friss elemzésében a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet.


Az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott dokumentum szerint "Hollandiának meg kell szüntetnie az úgynevezett integrációs vizsgát, amely diszkriminatív módon csak bizonyos nemzetek bevándorlóira vonatkozik".

A jogvédő szervezet külön kifogásolta, hogy a három legnagyobb holland közösség közül kettőt, a marokkóiakat és a törököket megkülönböztetetten érinti a probléma. A szabályozás emiatt családokat tart külön, és olyannak tűnik, mintha az lenne a célja, hogy bizonyos embereket kívül tartson Hollandián - idézte a közlemény a szervezet illetékesét, Holly Cartner regionális igazgatót.

Kivételt élvez viszont számos fejlett ország, köztük az Egyesült Államok és Japán. A teszt a holland nyelv tudását és az ország ismeretét méri, ráadásul 350 eurót fizetni is kell érte. Nemrégiben megemelték az elérendő minimum szintjét, így a próba teljesítése még nehezebbé vált.

A kormány egy szóvivője elismerte, hogy a vizsga alól bizonyos országokból - köztük az Európai Unió valamennyi tagállamából - érkezők felmentést élveznek, de tagadta, hogy a szabályozás diszkriminatív lenne. Az uniós szabályok szerint a tagállamok között semmilyen megkülönböztetés nem lehetséges, így valamennyire egyöntetűen kellett alkalmazni a kivételt. Néhány más országnak pedig már a vitatott szabályozás bevezetése előtt különmegállapodása volt Hollandiával, amelyet tiszteletben kell tartani - fejtette ki a szóvivő, akit a holland sajtó idézett csütörtökön. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS