2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ivóvízhiány Barcelonában: megérkezett az első tartályhajó

2008. május 13. 16:42, utolsó frissítés: 16:42

Befutott az észak-spanyolországi Barcelona kikötőjébe az első ivóvizet szállító tartályhajó, a példátlan szárazságtól sújtott katalán főváros súlyos helyzetének enyhítésére kidolgozott szükségterv részeként.


A szomszédos Tarragonából érkezett kedden, röviddel 9 óra előtt. Csütörtökön egy második hajót is várnak a franciaországi Marseille kikötővárosból. Katalónia helyi kormányzata közölte, hogy kéthavonta 10 hajórakomány édesvíz fog érkezni, a fele Marseille-ből, a másik fele pedig Tarragonából és a dél-spanyolországi Almeriából.

Katalóniában az utóbbi száz év legsúlyosabb aszálya pusztít. Az egész tartományban másfél éve alig esett az eső. A föld porzik a szárazságtól, a vetés tönkrement, a tározókban alig van víz, és több folyó medre kiszáradt. Az ötmilliós Barcelonában már elzárták a szökőkutakat, nem öntözik a parkokat, ritkábban tisztítják az utcákat, és büntetik az ívóvízpazarlást; aki feltölti a kerti medencéjét, vagy lemossa az autóját, 3000 euró büntetést fizethet.

Néhány félreeső katalán faluba már lajtoskocsikkal szállítják a vizet, mert kimerült minden tartalék. A tűzoltóság arra készül, hogy a sós víz talajkárosító hatása ellenére tengervízzel küzd meg az erdőtüzekkel. A katalán állami vízügyi hivatal majdnem 80 millió euróért leszerződtetett tíz hatalmas tartályhajót, melyek a 300 kilométerre fekvő Marseille-ből, illetve a 600 kilométernyire található almeriai tengervíz-sótalanító telepről viszik Barcelonába az ivóvizet. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS