2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A brit földeken rohad meg a termés, mert hazamennek a kelet-európaiak

2008. május 12. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

A földeken fog tönkremenni az idei kerti termények, főleg az eper jelentős része Nagy-Britanniában, miután a kelet-európai EU-munkavállalók tömeges hazatérése és a mind gyérebb utánpótlás miatt egyszerűen nincs, aki leszedje a termést.


A The Independent, a legnagyobb brit liberális napilap hétfői körképe szerint a brit mezőgazdaság évi 3,5 milliárd font összforgalmú kertészeti ágazatában most kellene kezdődnie a betakarításnak. A termelők azonban


nem találnak munkaerőt az 50 ezer tonnányi eper,

málna és egyéb gyümölcsféle leszedésére, miután ezrével térnek haza az elmúlt években alkalmazott lengyel és más kelet-európai szezonális munkások, kihasználandó saját országuk most már meredek gazdasági fellendülését.

A Nagy-Britanniába áramlott kelet-európai EU-munkaerő kétharmadát adó lengyelek esetében a hazatérést ösztönzi, hogy a font a bővítés óta harmadával gyengült a zlotyval szemben, a hazai bérek pedig meredeken emelkednek.

A gondokat tetézi, hogy a szezonális mezőgazdasági munkákra kiadott időszaki munkavállalási engedélyek rendszerét, amelynek alapján korábban nem uniós alkalmi munkások is részt vehettek a betakarításban, a brit kormány az idei évtől a román és a bolgár állampolgárokra korlátozta - előttük még nem nyílt meg teljes mértékben a brit munkapiac, nem úgy, mint a 2004-ben EU-taggá vált nyolc másik kelet-európai ország előtt -, e két országból sem tolonganak azonban a minimálbér körüli juttatásért végzendő kemény fizikai munkáért, áll a The Independent hétfői írásában.

A lapnak nyilatkozó termelők szerint a brit bevándorlási hatóságok nem hajlandók növelni az engedélyköteles munkaerő-kontingenst, és az idei betakarítási szezonban akár 25 százalékos is lehet a munkaerőhiány, a brit kiskereskedelem pedig - miközben a hazai termés a földeken rothad el - importra fog szorulni.
Skót termelők szerint félő, hogy


a helyi ágazat termésének 20 százaléka kárba vész.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű londoni kutatóintézet által a 2004-ben EU-taggá vált országok munkavállalóiról összeállított felmérése szerint az EU-bővítés óta Nagy-Britanniába érkezett egymillió kelet-európai munkavállaló fele már hazament.

Ugyanakkor meredeken csökken az újonnan érkezett keletiek száma: az intézet adatai azt mutatják, hogy a tavalyi év második felében 17 százalékkal kevesebb kelet-európai munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását a brit belügyminisztériumnál, mint 2006 azonos időszakában.

A már hazatért lengyelek körében külön elvégzett IPPR-felmérésből az derült ki, hogy 40 százalékuk szerint Lengyelországban most már jobbak a munkalehetőségek, mint Nagy-Britanniában, és szerintük ez a többi lengyelt is hazatérésre fogja késztetni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS