2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

700 ezren víz nélkül Kínában

2008. április 14. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

A szárazság következtében csaknem hétszázezer ember maradt ivóvíz nélkül Kína északkeleti Liaoning tartományában, ahol az év első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest egyötödére csökkent a lehullott csapadék mennyisége.


A térség Kína egyik legnagyobb gabonatermelője; a kukorica- és rizsföldeken a jövő héten kellene megkezdeni a vetést, ám januártól március végéig mindössze 20 milliméter csapadék hullott.

Hatvanhat víztározó teljesen kiszáradt. A térség ugyanakkor 1700 új vízgyűjtő megépítéséhez, valamint a tározórendszer kiterjesztéséhez és fejlesztéséhez elegendő pénzt gyűjtött össze, ezzel próbálva biztosítani a tavaszi munkák elvégzését.

A kínai vízügyi hatóságok április eleji bejelentése szerint az ország északi tartományait sújtó szárazság a legsúlyosabb, amelyet az elmúlt évtizedek során a távol-keleti ország megélt. Március végi adatok szerint Kínában 19,4 millió hektárnyi termőterületet érintett a szárazság. Az előrejelzések szerint áprilisban is folytatódhat.

A szárazságok és az árvizek állandó gondot jelentenek Kínában, ahol az egy főre eső vízkészletek messze a nemzetközi átlag alatt vannak. A kínai meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés következtében súlyosbodnak a szélsőséges időjárási események, beleértve a szárazságot.

Évente Kínában mintegy 30 millió vidéki és 20 millió városi lakost érint az ivóvízhiány annak ellenére, hogy a kormányzat hatalmas beruházásokkal igyekszik orvosolni a gondokat. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS