2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közösen rendezi a következő NATO-csúcsot Franciaország és Németország

2008. április 03. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

A NATO vezetői csütörtökön Bukarestben úgy döntöttek, hogy a szervezet következő csúcsértekezletét 2009 áprilisában Franciaország és Németország közösen rendezi meg.


A döntés érelmében egy év múlva az észak-atlanti szövetség tagállamainak állam- és kormányfői a franciaországi Strasbourgban és a Rajna szemközti partján lévő német városban fekvő, Kehlben találkoznak egymással.


A NATO történetében ez lesz az első közös rendezésű csúcsértekezlet.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár a szervezési-partnerséggel a NATO létrejöttének 60. évfordulóján a francia-német megbékélést akarják hangsúlyozni, és ki szeretnék domborítani az észak-atlanti szövetség jelentőségét Európa békéje számára – mondta Ulrich Wilhelm német kormányszóvivő.


Franciaország az ötvenes évek közepe óta nem rendezett NATO-csúcsot.

Charles de Gaulle tábornok elnöksége idején Párizs ugyanis kilépett a NATO integrált katonai szervezetéből, és azóta csak a szövetség politikai intézményrendszerének munkájában vesz részt, az utóbbi időben azonban jelezte, hogy kész visszatérni a katonai kötelékbe, amennyiben az Egyesült Államok nem akadályozza az önálló európai védelmi identitás megteremtését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS