2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

BBC: enyhén javult az USA külföldi megítélése

2008. április 02. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Több év romlás után enyhe javulás állt be az elmúlt évben az Egyesült Államok külföldi megítélésében, de továbbra is a kedvezőtlen vélemény a több - állapította meg a BBC Világszolgálatának felmérése.


A rádióállomás 34 országban végzett közvélemény-kutatásának eredményei azt mutatják, hogy 2007-ben az előző évinél négy százalékkal többen ítélték meg kedvezően azt a befolyást, amit az Egyesült Államok a világra gyakorol. A válaszolók átlag 35 százaléka vélekedett így. Átlagosan 47 százalék volt az ellenkező véleményen, szemben az egy évvel korábbi 52 százalékkal.

A legnagyobb arányban Kenyában, a Fülöp-szigeteken, Izraelben, Nigériában, Ghánában és Közép-Amerikában vélekednek kedvezően az USA szerepéről. Mexikóban, Argentínában, Indiában és Oroszországban voltak a legkevesebben jó véleménnyel az Egyesült Államokról.

Az ország népszerűsége Irak 2003-as megszállása után kezdett zuhanni. A felmérésben részt vevő szakemberek véleménye szerint elképzelhető, hogy a közelgő elnökválasztásnak tudható be az Egyesült Államokról alkotott kép változása. Elképzelhető, hogy azért követezett be ez a változás, mert a választás közeledte azt a reményt kelti, hogy az új kormányzat változtat a világban annyira népszerűtlen külpolitikán - mondta Steven Kull, a Marylandi Egyetem kutatója.

Ugyancsak a felmérésben részt vevők 35 százaléka alkot kedvező képet Oroszországnak a világban betöltött szerepéről, míg az Európai Unióéról 52, Kínáéról 47 százalékuk.

A kérdőíven szereplő tizennégy ország közül - 20 százaléknyi kedvező és 54 százaléknyi hátrányos megítéléssel - Irán szerepelt a legrosszabbul, az elemzők szerint ebben nagy szerepet játszik urándúsító programja. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS