2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyiptomban elkobozták a Spiegel iszlám-különszámát

2008. április 02. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

Az egyiptomi hatóságok kedden elkobozták a Der Spiegel című német képes hetilap iszlámról szóló különszámát, Mohamed próféta megsértése címén - tudatta a MENA egyiptomi állami hírügynökség.


Mint Anasz al-Feki egyiptomi tájékoztatási miniszter közölte, a döntést "az iszlám értékeinek védelmében és a prófétát, az iszlám hitet és a vallásokat általában megsértőkkel szembeni határozott kiállás szellemében" hozták. "A sajtószabadság hívei vagyunk, de nem engedhetjük meg a vallások megsértését" - idézte a MENA a miniszter szavait.

A hírügynökség szerint a különszámban, amelynek címlapján az "Allah nyugaton" szöveg olvasható, olyan, "egy német orientalistára" hivatkozó részek voltak, amelyek szerint az iszlám erőszakra és terrorizmusra buzdít, továbbá az iszlámot "keresztény szektaként" állították be.

Egyiptom, a legnépesebb arab ország, nagyon érzékenyen reagál az iszlámmal kapcsolatos minden olyan sértésre, amely népi elégedetlenséget válthat ki. Kairóban áll az al-Azhar mecset, a szunnita iszlám tudományok egyik legnagyobb központja. Az egyiptomi külügyminisztérium februárban tiltakozott Dánia kairói nagyköveténél amiatt, hogy ismét közölték az iszlám világban 2006-ban nagy felháborodást és Nyugat-ellenes zavargásokat kiváltó Mohamed-karikatúrákat és betiltották négy nyugati lap egy-egy számát, amelyekben szintén publikálták a rajzokat. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS