2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét szétvertek egy tüntetést Kenyában

2008. április 02. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

Kenyában ismét tüntetéshez vezetett a társadalmi nyugtalanság kedden, amikor több százan tiltakoztak a kormányalakítási huzavona miatt.


A hatalom megosztásáról márciusban megállapodó Mwai Kibaki elnök és az ellenzéket vezető Raila Odinga leendő kormányfő az idő sürgetése ellenére egyelőre nem tudott megállapodni a kulcsminisztériumok elosztásában és a kormány méretében. A két politikus egymást vádolja a súlyos, 1200 halálos áldozatot követelő zavargásokat lezáró megállapodás teljesítésének szabotálásával.

Az emberi jogi csoportok által összehívott tüntetők egy levelet akartak átadni kedden az államfői irodának, de a rendőrség útjukat állta, könnygázgránátokkal támadt rájuk és szétverte őket.

A felszínen az egyik fő vitakérdés az, hogy mekkora legyen a nemzeti egységkormány. Kibaki 44 fős tervvel állt elő, Odinga "legfeljebb" 34-et mond elfogadhatónak. A tüntető csoportok ez utóbbit is eltúlzottnak tartják, de nem ezt tekintik a fő gondnak, hanem azt, hogy a huzavona közben a milíciák újjászervezik magukat a bizonytalanság miatt.

A korrupció ellen fellépő, Transparency International nevű szervezet szerint egy "felfújt" kormány a kenyai adófizetőket büntetné, mert a komoly gazdasági veszteségeket elszenvedő országnak a kabinetre a becslések szerint évi 64 millió dollárt kellene kiadnia.

A korábbi elnök, Daniel Arap Moi alatt szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy Kenyában egy 15-20 fős kormány el tudja látni a feladatokat. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS