2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A brit felsőház korlátozná a bevándorlást

2008. április 02. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

A rekordszintű nagy-britanniai bevándorlás vajmi kevés haszonnal járt a szigetország gazdasága számára, ha egyáltalán volt ilyen hatása - állapította meg a brit felsőház kedden közzétett jelentésében, amelyben egyúttal a bevándorlók számának újbóli korlátozását szorgalmazta.


A Lordok Házának gazdasági bizottsága által készített dokumentum közzétételével Londonban ismét fellángolt a vita arról, milyen hatást gyakorolt a bevándorlók özöne a brit gazdaságra, akik közül sokan az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz országból érkeztek a szigetországba.

A felsőházi jelentés szerint a "nettó bevándorlás" - a bevándorlók és a kivándorlók számának különbözete - példátlan ütemű növekedést mutatva 2006-ban már 300 ezer fölé emelkedett, jóllehet a múlt század 90-es éveinek elején még az évi 100 ezret sem érte el.

A Lordok Háza általánosságban azt a következtetést vonta le, hogy a migráció csekély vagy elhanyagolható hasznot hajtott a brit gazdaságnak, megjegyezve: a tömeges betelepülés "gyenge negatív" hatással járt a legrosszabbul fizetettek, és "gyenge kedvező" hatással a legjobban fizetettek számára. A dokumentum kitért arra is, hogy a nagyarányú betelepüléssel nőtt a lakások iránti kereslet, ami felhajtotta az ingatlanárakat.

A jelentés megállapításai ellentmondanak a Gordon Brown vezette munkáspárti kormány álláspontjának, amely szerint a bevándorlók munkája 2006-ban 6 milliárd fonttal gyarapította a brit gazdaságot.

Az ellenzéki Konzervatív Párt szintén a bevándorlás korlátozását szorgalmazza.

Liam Byrne brit bevándorlásügyi államminiszter keddi rádiónyilatkozatában azonban megerősítette, hogy a kormány ellenzi bevándorlási kvóták bevezetését. Helyette inkább az ausztráliaihoz hasonló - csak a legjobban képzett személyek betelepülését elősegítő - pontrendszer alkalmazását pártolja, amelynek megvalósítása már el is kezdődött. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS