2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elzárásra ítéltek több fehérorosz ellenzékit

2008. március 27. 08:40, utolsó frissítés: 08:40

Elzárásra és pénzbüntetésre ítéltek szerdán Minszkben több olyan fehérorosz ellenzéki személyt, akik hétfőn részt vettek egy megemlékező tüntetésen.


A megmozdulást az 1918-ban kikiáltott, rövidéletű független Fehérorosz Népköztársaság emlékére rendezték meg Minszk központjában. A hatóságok azonban nem engedélyezték a felvonulást, amelynek mintegy 2 ezer résztvevője a történelmi piros-fehér-piros fehérorosz, valamint európai uniós zászlók alatt, "Szabadság", "Függetlenség", "Éljen Belarusz", "Le Lukával" (Aljankszandr Lukasenka államfő) kiáltásokkal a Függetlenség sugárúton haladt. Ekkor a rohamrendőrök gumibotokkal ütlegelni kezdték a tüntetőket, főként a fiatalokat - jelentették tudósítók a helyszínről.

A rögtönítélő bíróságok mintegy 25 ellenzéki vezetőt kétheti elzárásra ítéltek. Mintegy negyven tüntetőre pedig 500 dollárnak megfelelő pénzbírságot róttak ki. Ez az összeg Fehéroroszországban viszonylat tetemesnek számít, mivel a volt szovjet köztársaságban az átlagbérek 350 dollár körül mozognak. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS