2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tartható fenn Bosznia-Hercegovina jelenlegi felosztása egy horvát vezető szerint

2008. március 17. 09:52, utolsó frissítés: 09:52

Bosznia-Hercegovina jelenlegi területi felosztása nem tartható fenn hosszú távon - hangoztatta a legerősebb boszniai horvát párt elnöke. Dragan Covic, akinek szavait szarajevói tömegtájékoztatási eszközök idézték szombaton, úgy vélte: egyetlen boszniai horvát politikus sem fogja a Daytonban jóváhagyott rendezés eredményét valaha is "állandó realitásként elfogadni". Amennyiben a jelenlegi felosztás a jövőben is fennmaradna, úgy Bosznia-Hercegovina mint állam "összeomlásra ítéltetne" - tette hozzá a bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (HDZ BiH) elnöke.

A horvát politikus szerint a köztársaság előtt álló legfontosabb feladat ma Bosznia-Hercegovina átszervezése és az alkotmány módosítása.

Az egykori jugoszláv tagköztársaságot 1995-ben, a polgárháború végén a daytoni szerződéssel két entitásra osztották fel: a Bosnyák-Horvát Föderációra és a boszniai Szerb Köztársaságra (RS). Mindkettő saját parlamenttel, kormánnyal és rendőrséggel rendelkezik. A nemzetközi felügyelet alatt álló ország összállami (központi) intézményei - éppen a nemzetiségi viszályok miatt - gyakorlatilag megbénultak.

Covic szombaton Zágrábban találkozott a horvát állam vezetőivel. Stipe Mesic elnök és Ivo Sanader kormányfő egyetértett a vendégnek azzal a nézetével, hogy Bosznia-Hercegovina egész területén mindhárom nemzetiségnek (bosnyák, horvát, szerb) államalkotónak és egyenjogúnak kell lennie.

A hercegovinai horvát pártok hat legnagyobbika pénteken Mosztárban törvénymódosításokat szorgalmazott mindkét boszniai entitásban; egyúttal több jogot követeltek a horvátoknak. Közös nyilatkozatukban rámutattak "a horvát nép nem egyenjogú helyzetére" Bosznia-Hercegovinában.

A nemzetközi közösség boszniai főképviselője szombaton dicsérte a Szerb Köztársaság miniszterelnökét, amiért Koszovó függetlenségének kikiáltása után képes volt megőrizni az entitásban a békét és a stabilitást. Miroslav Lajcák szerint Milorad Dodik kormányfőnek igaza van, amikor elvárja a szarajevói bosnyák és horvát politikusoktól, hogy ismerjék el a Szerb Köztársaságot. Akkor ugyanis utóbbiak is joggal követelhetik, hogy legyen vége az RS esetleges függetlenségét célzó népszavazásról és az esetleges elszakadásról szóló nyilatkozatoknak - mutatott rá Lajcák a szarajevói OBN televízióban. (MTI/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS