2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

UMDSZ: szervezett magyerellenes kampány Ukrajnában

2008. március 12. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Az ukránokra nézve úgymond megalázó, nemzeti érzéseiket megcsúfoló valamennyi idegen jelkép eltüntetését követeli Kárpátalja területéről kedden elfogadott felhívásában a lvivi (lembergi) megyei tanács (közgyűlés), amelyet kárpátaljai társtestületének címzett.


Az okmány, amelynek szövegét a cupol.lviv.ua lvivi internetes hírújság közölte, arra szólítja fel Ukrajna elnökét, hogy "avatkozzon be a kárpátaljai helyzetbe az idegen állami jelképek felállításával kapcsolatos ukránellenes provokációk megakadályozása érdekében".

Felhívásában a testület egyebek között megállapítja: "A Vereckei-hágón, Lviv és Kárpátalja megyék határán több mint egy hónapja épül titokban az a monumentális emlékmű, amely azt hivatott bizonyítani, hogy ott találtak hazájukra - no nem az ukránok, amint az elvárható lenne, hanem - a magyarok. A Nagy-Magyarországot jelképező emlékművet gyors ütemben építik, nem tájékoztatják a sajtót a sietős munkálatokról. Ez lesz Kárpátalja történetének legnagyobb emlékműve, hét méter magasan emelkedik ki a földből, tömege eléri a 600 tonnát".

A hírújság beszámolója szerint a felhívás elfogadását indítványozó Oleg Tyahnibok képviselő a megyei tanács ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy az "ukránok nemzeti jelképének, a munkácsi várnak a területén, a hatályos ukrán törvényeket megsértve, visszaállították a magyar Árpád-dinasztia szimbólumát, a 33 méteres turulszobrot".

Tyahnibok azt is állította, hogy Szlovákia, Románia és Lengyelország visszautasította Magyarországnak a kárpátaljaihoz hasonló emlékművek ottani felállítására vonatkozó kérését.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége nyilatkozatban fejezte aggodalmát amiatt, hogy a vereckei honfoglalási emlékmű, a munkácsi vár turulos oszlopa, a magyar helységnévtáblák, sőt már a nemzeti lobogó kapcsán is egyre erősödő magyarellenes kampány bontakozik ki Ukrajna elektronikus és írott sajtójában.

Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatban a magyar szervezet nyugtalanítónak nevezi, hogy a korábbi egyéni akciókat követően kezd szervezett jelleget ölteni a magyarellenes kampány.

"Különösen annak fényében tartjuk felháborítónak mindezt, hogy egy olyan nemzeti közösséget támadnak mind intenzívebben, amelynek anyaországa a világon elsőként ismerte el a független Ukrajnát, azóta is kiemelt partnereként kezeli azt, és szoros gazdasági, kereskedelmi, kulturális együttműködést folytat vele" - emlékeztet a nyilatkozat.

Az UMDSZ vezetői leszögezik: "Ukrajnai magyarokként a magyar nemzet szerves, elválaszthatatlan részét képezzük, ám eközben Ukrajna egyenrangú, törvénytisztelő és adófizető állampolgárai is vagyunk a bennünket megillető jogokkal és kötelességekkel. Nem szeretnénk többek lenni az ukránoknál, oroszoknál és más ukrajnai nemzetek képviselőinél, de kevesebbek sem szeretnénk lenni náluk".

"Évszázadokon át békében, barátságban éltünk más, szülőföldünkön élő népekkel, s nem engedjük meg, hogy önös politikai érdekektől vezérelve bárki is éket verjen közénk, egymás ellen uszítson bennünket" - olvasható a nyilatkozatban.

Az UMDSZ elnöksége felszólítja Európa, Ukrajna, Magyarország és Kárpátalja közvéleményét, ítélje el a nemzetiségi szembenállás kirobbantására irányuló próbálkozásokat. Egyúttal felhívja "az ukrajnai honfitársakat", hogy március idusán az előző éveknél is többen méltassák az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóját, tanúsítsanak egységet és összefogást annak demonstrálására, hogy kiállnak állampolgári, nemzetiségi jogaik mellett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS