2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

888 rasszista csoport működik az USA-ban

2008. március 10. 16:13, utolsó frissítés: 16:14

Erősödik az Egyesült Államokban a bevándorlóellenes hangulat, szaporodnak az uszító csoportok, és egyre több a spanyolajkúak ellen, gyűlöletből elkövetett bűncselemény - állapította meg hétfőn egy amerikai jogvédő szervezet.

A The Southern Poverty Law Center A gyűlölet egy éve című jelentésében közli, hogy jelenleg 888 olyan csoport működik az Egyesült Államokban, amely a bevándorlók elleni gyűlöletet szítja. Ez az eddig regisztrált legmagasabb szám: 2006-ban 844, 2000-ben pedig még csak 602 ilyen szervezetet ismertek.

Az újonnan felkerültek közül a legnagyobb befolyással a Szövetség az Amerikai Bevándorlási Reformért (Federation for American Immigration Reform - FAIR) bír, amely rögtön a jelentés nyilvánosságra kerülése után elutasította az "uszító csoport" címkét, és azzal vádolta meg a jogvédő szervezetet, hogy akadályozza a valódi vitát a bevándorlás problémáiról.

A jogvédő szervezet megállapította továbbá, hogy kapcsolat van a bevándorlóellenes tevékenységek és a spanyolajkúak ellen elkövetett bűncselekmények jelentős emelkedése között. Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) legújabb statisztikája szerint 2006-ban 809-en estek áldozatul latin bevándorlók ellen, gyűlöletből elkövetett bűncselekményeknek, míg 2003-ban még 595 volt ez a számadat.

Számos, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető új csoport elsősorban a Mexikóval határos államokban, Kaliforniában, Arizonában és Texasban jött létre, de 2007-ben érkeztek hírek spanyolajkúak elleni erőszakos cselekményekről Missouriból és Arkansas-ból is.

A FAIR viszont úgy látja, hogy a szervezet eltúlozza ezeknek a csoportoknak a jelentőségét, mert olyanokat is felvett a listára, amelyek csupán egy internetes oldallal vagy egy csevegőfórummal bizonyítják létezésüket. Mark Potok, a jogvédő szervezet egyik vezetője elismerte, hogy valóban akadnak közöttük kis csoportok, de a többségüknél lehetetlen megállapítani a valóságos taglétszámot. Potok szerint az uszító csoportok legfőbb kategóriáiba neonácik, bőrfejűek, vagy a fajgyűlölő Ku Klux Klannal kapcsolatot tartók tartoznak. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS