2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A boszniai Szerb Köztársaság is élni fog önrendelkezési jogával

2008. március 10. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Milorad Dodik kormányfő egyértelművé tette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság (RS) élni fog önrendelkezési jogával, ha a világ országainak többsége Koszovó függetlenségének elismerésével megsérti a nemzetközi jogot.

"Ha ez így lesz, egyetlen okot sem látunk arra, hogy ne ismerjék el a mi esetünkben is a nemzetközi egyezményekben lefektetett önrendelkezési jogot" - mondta Dodik az újvidéki Dnevnik című napilapnak adott vasárnapi interjúban.

A politikus szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása után Európában és a balkáni térségben kialakult légkör nem kedvez az integrációs folyamatoknak. A kormányfő szerint nem az a gond, hogy a koszovói parlament kikiáltotta a tartomány függetlenségét, hanem az, hogy ezt az "egyoldalú és törvénytelen cselekedetet" elismerték az EU-tagországai is, s ezáltal a szerb népben fokozódott a nyugatellenesség. Banja Luka hónapokon át fejtegette a nemzetközi közösség képviselőinek: nagyon nehéz lesz megmagyarázni a boszniai szerbeknek - és nem csak nekik -, hogy nincs joguk az önálló államhoz, miközben ezzel a joggal élhetnek a koszovói albánok - mondta Dodik.

Az RS parlamentje február 21-én határozatban utasította el Koszovó függetlenségét, egyben elítélte azokat az országokat, amelyek elismerték a tartomány önállóságát. A parlament dokumentum arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az ENSZ-tagállamok - elsősorban európai uniós országok - "nagyobb számban" ismerik el Koszovó függetlenségét, a boszniai törvényhozás ezt úgy fogja elkönyvelni, hogy újfajta nemzetközi elv és gyakorlat honosodott meg az önrendelkezési jog és önállóság elismerése tekintetében. Ez esetben pedig az RS parlamentjének joga lesz ahhoz, hogy népszavazás révén "erősítse meg álláspontját a köztársaság államjogi státusáról" - áll a határozatban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS