2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tiltakoznak az ukrán nacionalisták a vereckei emlékmű ellen

2008. március 07. 09:31, utolsó frissítés: 09:31

A Vereckei-hágón épülő emlékmű a magyar állam jelképe, az ott kialakított park Magyarország egykori határát állítja vissza, ami a magyar sovinizmus leplezetlen megnyilvánulása - áll abban a nyilatkozatban, amelyet csütörtökön tett közzé a Szvoboda Összukrajnai Szövetség Voliny megyei szervezete.


A zik.com.ua nyugat-ukrajnai hírportálon megjelent közleményében a nacionalista szervezet a vereckei emlékmű építését szentségtöréssel felérő cselekedetnek, a régióban lezajlott történelmi események meggyalázásának minősíti. A Szvoboda szerint március 14., az emlékmű tervezett felavatásának dátuma az a nap, amikor a fasiszta Magyarország és a Kárpát-Ukrajnát védő Szics-gárda közötti ütközetben 600 ukránt öltek meg. "Hol van ilyenkor az ukrán hatalom? Létezik-e egyáltalán?" - áll a nyilatkozatban.

A Szvoboda szerint "botrányos" emlékmű megépítését a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) tiltása ellenére a megyei állami közigazgatási hivatal engedélyezte. Az utóbbi első elnökhelyettese nem más, mint Ivan Baloga, az ukrán elnöki titkárság vezetőjének, Viktor Balogának, egyben a magát az ukrán nemzeti érdekek egyetlen védelmezőjeként hirdető Mi Ukrajnánk (NU) párt kárpátaljai szervezete elnökének az öccse - emlékeztet a közlemény.

A nacionalista szervezet szerint az NU emberei Odesszában az Orosz Birodalom jelképének, II. Katalin cárnőnek, Kárpátalján pedig a magyar uralomnak emelnek emlékművet. "Hol van az ukrán nemzeti érdekek elárulásának a határa?" - áll a nyilatkozatban.

A Szvoboda felszólítja Ukrajna elnökét, hogy vessen véget az ukránellenes szeparatizmusnak Kárpátalján, és "végre álljon ki az ukránok érdekeinek védelme mellett".

Az emlékmű ügye a kárpátaljai magyar szervezetek között is ellentéteket szított. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elleni újabb kirohanásra használta fel a vereckei emlékmű ügyét Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke - állítja csütörtöki számának szerkesztőségi cikkében az Ungváron kiadott Igazi Kárpáti Igaz Szó országos lap.

Az UMDSZ-hez közel álló újság Magyar megbékélés helyett újabb sárdobálás című szerkesztőségi cikkében utal Kovács múlt szombati felszólalására, amelyben azt állította, hogy Gajdos István UMDSZ-elnök, Dmitro Tkacs budapesti ukrán nagykövet és Tóth Mihály, Ukrajna korábbi budapesti kereskedelmi attaséja amellett lobbizott, hogy az eredeti helyett egy másik honfoglalási emlékművet építsenek, s ezt a tervet a KMKSZ elnöke szerint az ukrán vezetés is minden szinten támogatta.

Az írás szerint Kovács azt állította, hogy az ügyben akkor következett be fordulat, amikor kiderült: a jelenlegi baloldali magyar kormányzat sem megy bele "egy ilyen paródiába", s megmaradt az eredeti emlékmű mellett, jelezve Gajdosnak: az ő emlékműváltozatából nem lesz semmi, így - Kovács szerint - az utóbbi is beleegyezett az eredeti emlékmű felépítésébe.

A cikk Kovács szavait idézve közli: "A helyzet nem változott semmit, egyszerűen csak az történt, hogy Juscsenko úgy állapodott meg Sólyom Lászlóval Verecke-ügyben, hogy halvány gőze sem volt arról, hogy mi ez az emlékmű, az öregúrnak (mármint a magyar államfőnek - a tud.) viszont volt, és utána (Juscsenko) már nem tudott belőle kiszállni".

Az újság szerint Kovács azt állította: az ügy mégsem zárult le ilyen egyszerűen, mivel egy olyan akció indult el, hogy a vereckei emlékmű építéséből és avatásából a KMKSZ-t ki kell zárni. "De hogy képzelik? A mi területünk, hogyhogy nekünk semmi közünk hozzá? A történet Gémesi (Ferenc államtitkár) látogatáskor csúcsosodott ki. Ő előállt azzal a javaslattal, hogy az építtető legyen az Unió Alapítvány (az alapítványt paritásos alapon közösen működteti a KMKSZ és az UMDSZ). Ebbe azonban a kulturális szövetség nem ment bele, mert szerintük az Unió Alapítványnak semmi köze a KMKSZ-emlékműhöz" - idézi a lap a KMKSZ elnökét.

"Ezt követően mindenféle sajtótermékben azt lehetett olvasni, hogy a konzulátus megkötötte a szerződést az emlékmű építésére a kivitelező céggel, tehát a konzulátus épít emlékművet a KMKSZ területén, az engedély viszont a KMKSZ nevére szól! Ez nonszensz!" - áll a Kovács felszólalásáról beszámoló írásban.

A lap szerint Kovács kilátásba helyezte, hogy telektulajdonosként a KMKSZ nem veszi át az emlékművet, mi több - tette hozzá -, március 14-én Sólyom László és Viktor Juscsenko "egy engedély nélküli építményt" avat fel a KMKSZ telkén, s ezen a rendezvényen a KMKSZ értelemszerűen nem vesz részt.

Az újság az elhangzott vádakkal kapcsolatban kikérte Gajdos István véleményét, aki elmondta: csak sajnálni tudja, hogy a másik szervezet vezetője újabb és újabb alaptalan vádakkal, provokációkkal áll elő. Különösen visszatetsző, hogy immár nem csak őt próbálja besározni, hanem magas rangú állami vezetőket is, határon innen és túl - tette hozzá.

Érthetetlennek mondta, hogy újabban a vereckei emlékmű körül próbálja szítani a tüzet, botrányba fullasztani ezt az amúgy összmagyar ügyet. Gajdos emlékeztetett, hogy egy éve Budapesten, Viktor Juscsenko magyarországi látogatása során Oleg Havasi kárpátaljai kormányzóval és Kováccsal együtt tárgyalt a vereckei emlékmű kérdéséről. Mint mondta, a megbeszélés során kifejtette: támogatja a KMKSZ által megkezdett emlékmű befejezését, s erre szólította fel az országos szövetség vezetését is.

Az UMDSZ elnöke hozzátette: sajnálja, hogy Kovács Miklós ahelyett, hogy értékelné a magyar megbékélés érdekében a KMKSZ irányába tett folyamatos UMDSZ-gesztusokat, azokat újabb sárdobálással, ismételt provokációkkal fogadja, s különösen szomorú, hogy teszi ezt a nemzeti ünnep és a feltámadás ünnepének küszöbén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS