2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tisztázatlan a határvonal Macedónia és Koszovó között is

2008. március 06. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

A macedón elnök szerdán figyelmeztette a szomszédos Koszovót, hogy a határvitában Pristina részéről elhangzott ultimátum rossz előjel a kétoldalú kapcsolatokra nézve.


Branko Crvenkovszki szerint a koszovói hatóságok követelése, hogy az ország először ismerje el az új balkáni államot és csak azután vitassák meg a határkérdéseket, "rossz kezdetet jelent a kétoldalú kapcsolatokban".

Amikor Jugoszlávia az 1990-es években szétesett, a köztársaságok közötti közigazgatási határok váltak nemzetközileg elismert határokká. Macedónia északi, koszovói határát nem jelölték ki hivatalosan, bár a jugoszláv köztársaság már 1991-ben elnyerte függetlenségét.

Koszovó nem ismerte el Macedónia és Szerbia 2001-ben aláírt határmegállapodását, és Macedónia azt állítja, hogy Koszovó mintegy 2000 hektárra igényt tart területéből.

A Georgi Parvanov bolgár elnökkel Szandanszkiban tartott megbeszélések után Crvenkovszki közölte, hogy a kérdés rendezésében igyekszik megkerülni a koszovói hatóságokat, és helyettük a volt szerb tartományt irányító ENSZ-közigazgatás tisztségviselőihez fordul.

"Azt javasoltam a kormánynak, hogy ne a koszovói hatóságokat keresse meg, hanem a nemzetközi intézményeket, mert ezek minden jel szerint még meglehetősen sokáig ott maradnak" - mondta a macedón elnök. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS