2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Súlyos szárazság Észak-Koreában

2008. március 04. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

A szélsőségesen száraz és enyhe tél miatt Észak-Koreában egyes terményekben akkora kár keletkezett, hogy tovább súlyosbodhat a krónikus élelmiszerhiány az elszegényedett ázsiai államban.


Alig esett hó vagy eső december közepétől február 21-ig, ennek következtében az őszi búza és árpa súlyos kárt szenvedett - jelentette a KCNA hírügynökség.

Az Élelmezési Világprogram (World Food Program) szerint Észak-Koreában idén 1,4 millió tonnával kevesebb élelmiszerre lehet számítani, még nagyobb hiányra, mint tavaly, amikor az utóbbi negyven év legsúlyosabb áradásai a termés 11 százalékát pusztították el.

A búza és az árpa az Észak-Koreában tavaly termesztett 4 millió tonna gabonaféle hat százalékát teszi ki. Észak-Koreában a két fő élelemforrás a rizs és a kukorica.

Becslések szerint az 1990-es évek közepe óta kétmillió ember halt meg Észak-Koreában éhínség miatt, amelyet természeti katasztrófák és a gazdasági kudarcok okoztak.

Az ország tavaly 700 ezer tonna segélyélelmiszert kapott a nemzetközi közösségtől, ebből 410 ezer tonnát Dél-Koreától. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS