2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kegyelmet kapott a korbácsolásra ítélt, megerőszakolt szaúdi nő

2007. december 17. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Kegyelmet kapott Abdallah szaúdi királytól az a fiatal nő, akit hét férfi megerőszakolt, és akit a bíróság egy másik ügyben jogerősen 200 korbácsütésre és hat hónap elzárásra ítélt házasságtörés vádjával - írta az al-Dzsazíra szaúdi napilap hétfői számában.


A 19 éves férjezett nőre 2006 októberében szabtak ki büntetésül 90 korbácsütést, mert megerőszakolása előtt egy gépkocsiban ruhátlanul tartózkodott egy férfi társaságában, aki nem volt a családtagja. Novemberben a bíróság hat hónap elzárásra és 200 korbácsütésre súlyosbította az ítéletet, ami nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. Még az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia közeli szövetségese is bírálta a döntést.

Abdallah király kegyelme alapján a nő büntetését teljes egészében elengedik.

Abdallah Muhammad Ibrahim as-Sejk
szaúdi igazságügyi miniszter a lapnak elmondta: a kegyelem nem azt jelenti, hogy a király kételkedne az ítélet helyességében. "A király arra törekszik, hogy enyhítse a szaúdi polgárok szenvedését, ha úgy látja, hogy egy-egy esetben a bíróság döntése negatív pszichológiai hatással lehet az elítéltre. Az uralkodó mindazonáltal meg van győződve arról, hogy a kiszabott ítélet igazságos volt." (MTI/AFP/AP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS