2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bali: az USA is elfogadta végül a kompromisszumot, az EU feladta a célszámokat

2007. december 15. 13:03, utolsó frissítés: 2007. december 17. 10:03

Az Egyesült Államok is csatlakozott végül szombaton a Bali szigetén folyó ENSZ-klímakonferencián kialakult konszenzushoz. Ennek értelmében a résztvevők elfogadták azt a tervet, amelynek alapján – legkésőbb 2008 áprilisig megkezdik a tárgyalásokat egy 2009-ben aláírandó globális klímaegyezményről.


A kompromisszumos megoldás érdekében az Európai Unió beleegyezett, hogy a szövegben ne szerepeljenek az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó számszerű utalások és azok csökkentésének szükségessége.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki a reggel érkezett meg Timorról, több küldöttséggel tárgyalt, így az indiai delegációval, amely az ülés felfüggesztését kérte, amikor a környezetvédelmi miniszterek a szöveg hivatalos elfogadására készültek a teljes ülésen.

A szombat reggeli teljes ülésen felszólalva az ENSZ-főtitkár csalódottságát fejezte ki, amiért nincs előrehaladás, és döntésre szólította fel a résztvevőket. India és Kína is kifogásolta a tervezetet. India közölte: változtatásokat akar a végleges szövegben, amely arra szólítaná fel a fejlett országokat, hogy környezetbarát technológiákkal és pénzügyi segítséggel járuljon hozzá a felmelegedés elleni küzdelmükhöz.

A megegyezést még az utolsó pillanatban is veszély fenyegette, amikor az Egyesült Államok elutasította a fejlődő országok által benyújtott kompromisszumos határozat-tervezetet. A javaslat értelmében ez utóbbiak azt követelték, hogy tisztázzák az üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátásával kapcsolatos konkrét felelősségüket. Az amerikai küldöttség ehelyett további kötelezettség-vállalásokra szólította fel a fejlődő országokat.

"Jelenleg nem vagyunk felkészülve arra, hogy elfogadjuk ezt a megfogalmazást, mert ez komoly változást jelentene a nagy nehézségek árán megtalált egyensúlyban" - közölte Paula Dobriansky, az amerikai delegáció vezetője. A tárgyalópartnerek rendkívüli nyomásának hatására azonban végül engedtek.

A megállapodás után Ban Ki Mun méltatta az amerikai és a többi küldöttség "rugalmasságát", amely lehetővé tette a konferencia eredményes befejezését. (MTI/AFP/Reuters/AP, MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS