2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Autonómiát akar négy bolíviai szövetségi állam

2007. december 14. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Független regionális kormányok létrehozásának szándékát jelentette be csütörtökön négy bolíviai szövetségi állam, amelynek vezetői nyíltan szembefordultak az Evo Morales elnök tervezett alkotmány-módosításával.


Az ország keleti részén fekvő Santa Cruz, Bolívia egyik leggazdagabb állama 130 fős parlamentjével már elfogadtatta az "autonóm státusra" vonatkozó javaslatot, amelynek értelmében Santa Cruz államot illetné meg a jelenleg a központi kormányzathoz befolyó adóbevételek kétharmada. A státusról a következő hónapokban helyi népszavazást kívánnak tartani.

Hasonló "regionális chartát" akar elfogadni szombaton Beni, Pando és Tarija. A négy állam együttesen a 8,5 milliós Bolívia lakosságának mintegy 35 százalékát képviseli.

Különösen élessé vált a szembenállás Morales politikájának ellenzői és támogatói között, amióta az utóbbiakból álló csonka nemzetgyűlés novemberben elfogadott egy olyan alkotmánytervezetet, amely többetnikumú államot hozna létre Bolíviában a bennszülött csoportok autonóm régióival. A tervezet, amelyről várhatóan jövőre tartanak népszavazást, a jelenleginél nagyobb hatalmat adna a központi kormánynak az ország kilenc államának rovására. Ennek kárvallottja mindenekelőtt Santa Cruz lenne, fejlett mezőgazdaságával, köztük nagy kiterjedésű szójaültetvényeivel.

Morales, az ország első indián elnöke, aki 2005 decemberében került hatalomra, elsősorban az Andokban élő szegény őslakosok alkotta többségre számíthat. Az államfő politikai programjának központi eleme megfordítani azt a folyamatot, amelyet annak a több évszázados diszkriminációnak tud be, amit a bennszülött lakosság az európai eredetű elit részéről elszenvedett. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS