2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aláírták az EU reformszerződését

2007. december 14. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

A lisszaboni Jeromos kolostorban csütörtökön az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői, illetve külügyminiszterei aláírták az EU reformszerződését. Az Örömóda hangjaira kezdődött aláírási ceremónián minden tagország állam- vagy kormányfője és külügyminisztere révén képviseltette magát. Kivételt az Egyesült Királyság jelentett, Gordon Brown miniszterelnök belpolitikai elfoglaltságai miatt csak később írta alá a dokumentumot.

A nemzeti nyelv szerinti ábécé-sorrendben elsőként Guy Verhofstadt belga miniszterelnök írta alá a dokumentumot, utolsóként pedig David Miliband.

Ez a jövő szerződése - hangsúlyozta az aláírást megelőző beszédében José Socrates, az unió soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnöke.

Socrates kiemelte: a tagállamok között új egyensúlyt teremt a szerződés, ami az európai polgárok számára új lehetőségeket nyújt jogaik gyakorlására. Mint mondta, a dokumentum elfogadásával Európa olyan közös célokra tud koncentrálni, mint a közös energiapolitika kialakítása és a globális felmelegedés elleni küzdelem.

A portugál kormányfő szólt arról, hogy a lisszaboni szerződés alapján egyesítik az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselőjének, valamint a külkapcsolatok biztosának posztját, a Tanácsban pedig bevezetik a kettős többség új szavazási rendjét

"Ötven évvel a római szerződés aláírása után elégedettek lehetünk azzal, amit elértünk" - fogalmazott José Manuel Barroso. Barroso kitért arra, hogy a nemzeti parlamentek a jövőben tényleges beleszólást kapnak az EU jogszabályalkotásába, az európai állampolgároknak pedig nagyobb lehetőségük nyílik jogaik érvényesítésére azzal, hogy egymillió aláírással jogszabály megalkotását kezdeményezhetnek az Európai Bizottságnál.

A reformszerződés kötelezővé teszi a charta alkalmazását a tagállamok számára - igaz, Nagy-Britannia és Lengyelország ez alól részlegesen felmentést kapott -, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét is.

Az EP elnöke azt mondta, azt akarják, hogy a lisszaboni szerződés 2009. január 1-jén hatályba lépjen, az azt követő júniusi EP-választáson pedig már ennek tudatában voksolhatnak az állampolgárok.

A reformszerződést a tagállamoknak még ratifikálni kell. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS