2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Történelmi döntés Amerikában az üzemanyag-fogyasztási normák szigorításáról

2007. december 08. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

Történelminek nevezett döntést hozott az amerikai képviselőház: több mint három évtizede először a környezetvédelem jegyében jelentősen megszigorították az autók üzemanyag-fogyasztási normáit. A cél az, hogy a személygépkocsik és a könnyű teherautók átlagos fogyasztása 2020-ra ne haladja meg a 35 mérföld/gallon (6,7 liter/100 kilométer) értéket.


A kongresszus alsóháza egy átfogó energiatörvény részeként fogadta el a szabályozást, amely 40 százalékos szigorítást jelent a jelenleg érvényben levő előíráshoz képest. Steny Hoyer, a képviselőház többségi vezetője történelmi döntésről, "nemzedékünk függetlenségi nyilatkozatáról" beszélt. Mint mondta, meg kell szüntetni az Egyesült Államok függőségét a külföldi olajforrásoktól.

A demokrata többség által támogatott és a kongresszusban kisebbségben levő kormánypárti republikánusok által ellenzett törvénytervezet a megújuló energiaforrások használatát is sürgeti. Megfigyelők szerint a szenátusban elhúzódó vita várható, és George Bush elnök valószínűleg vétóval fog élni az olajvállalatokra kirótt adók növelése miatt. A Fehér Ház az adónövelést ugyanis tisztességtelen büntetőintézkedésnek tekinti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS