2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kína is elutasítja a kötelező kibocsátáscsökkentést

2007. december 07. 19:47, utolsó frissítés: 19:47

Kína elutasítja azt, hogy kötelező érvényű mértéket szabjanak számára az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére, és azon az állásponton van, hogy az Egyesült Államoknak, illetve más iparosodott országoknak kell vezető szerepet vállalni az éghajlatváltozás elleni harcban.


Su Vej (Su Wei), a kínai kormány egyik fő klímaszakértője - az indonéziai Baliban zajló szakmai konferencián részt vevő pekingi küldöttség tagja - felhívta a figyelmet arra, hogy Kína jelenleg az iparosodás folyamatában van, szüksége van gazdasági növekedésre, hogy megfeleljen a lakosság alapvető igényeinek, és fel tudja venni a harcot a szegénységgel.

Egyesek szerint Kína a káros gázkibocsátás tekintetében már túlszárnyalta az élenjáró Egyesült Államokat, ugyanakkor az egy főre jutó kibocsátás tekintetében az amerikai mérték egyhetedénél tart. Su Vej vitatta azt, hogy ilyen arányok mellett igazságos követelni országától a kötelező érvényű csökkentést. Peking álláspontja szerint Kína alig néhány évtizede bocsát a légkörbe káros gázokat, míg a Nyugat már évszázadok óta teszi ezt.

Az 1997-ben aláírt kiotói jegyzőkönyv előírja az üvegházhatású gázok kibocsátásának átlagosan ötszázalékos csökkentését az 1990-es szinthez képest. A mintegy 190 ország részvételével Balin tartott értekezlet kétéves tárgyalási folyamat nyitánya, amelynek végén megszülethet a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet felváltó egyezség. Kína támogatja a "Kioto utáni" megállapodás kidolgozását, és azt az üzenetet próbálja eljuttatni a konferencia résztvevőihez, hogy sokat tesz az éghajlatváltozás ellen. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS