2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ausztrália: írja alá az USA is a kiotói egyezményt!

2007. december 05. 13:14, utolsó frissítés: 13:14

Kevin Rudd ausztrál kormányfő felszólította szerdán az Egyesült Államokat, hogy kövesse országát, és csatlakozzon az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását korlátozó kiotói egyezményhez.

"A Kiotóval kapcsolatos álláspontunk egyértelmű; minden fejlett és fejlődő országnak részt kell vállalnia a globális megoldásból. Ebből adódóan az Egyesült Államokat is a(z egyezményt) maradéktalanul ratifikáló államok között szeretnénk látni" - jelentette ki az ausztráliai Southern Cross Broadcasting rádióhálózatnak nyilatkozva az újonnan hatalomra került Kevin Rudd, aki a héten, munkáspárti kormánya első hivatalos aktusaként írta alá a kiotói jegyzőkönyv elfogadásáról szóló dokumentumokat.

Az aláírással Rudd feladta országa egy évtizednyi ellenállását, s magára hagyta az Egyesült Államokat az utolsó olyan fejlett ipari hatalomként, amely még mindig elutasítja, hogy kötelezettséget vállaljon a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Szavaival újabb védekezésre kényszerítheti az amerikai küldöttséget az ENSZ nemzetközi klímakonferenciáján, amely hétfőn nyílt meg az indonéziai Bali szigetén, s ahol közel 190 ország képviselői igyekeznek előkészíteni egy új nemzetközi egyezséget az emberiséget fenyegető klímaváltozás elhárítása érdekében. (MTI/AP/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS