2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem vállalja a kötelező kibocsátáscsökkentést az USA

2007. december 04. 13:04, utolsó frissítés: 13:04

Az Egyesült Államok nem akar útjába állni egy új nemzetközi klímaegyezménynek, de nem hajlandó áldását adni olyan szabályozásra, amely kötelezővé tenné az aláíróknak a kibocsátás csökkentését, és megszabná annak mértékét - adták értésre az amerikai küldöttek kedden az indonéziai Bali szigetén, az ENSZ nemzetközi klímakonferenciáján.


"Nem azért jöttünk ide, hogy eltorlaszoljuk a megegyezés útját. Mi is sikeres befejezésre törekszünk, és mindent meg is teszünk a konferencia sikeréért" - mondta Harlan L. Watson, az amerikai küldöttség vezetője, de a delegáció tagjai jelezték, hogy a kötelező csökkentéseket nem fogadják el Washington küldöttei.

A hétfőn megnyílt értekezlet fő célja, hogy előkészítsen egy új nemzetközi egyezséget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérsékléséről. A mintegy 190 részt vevő ország küldötteinek többsége síkraszállt az új klímaszerződésért, amely felváltaná a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet.

Számos kormányküldöttség döntő jelentőségűnek tartja a kötelező csökkentéseket, mert megítélésük szerint másként nem fékezhető meg a globális hőmérséklet-emelkedés, amely katasztrofális környezeti károkat okozhat. A konferencia egyik fő célja, hogy rábírják a leendő új szerződéshez való csatlakozásra az Egyesült Államokat, az egyetlen olyan fejlett ipari hatalmat, amely nem ratifikálta a kiotói szerződést, mert George Bush amerikai elnök kormányának felfogása szerint az károkat okozna az amerikai gazdaságnak.

Az ENSZ és az Európai Unió tisztségviselői egyaránt hangsúlyozták az amerikai részvétel jelentőségét. Artur Runge-Metzger, az Európai Bizottság klímaváltozással, energetikai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó részlegének vezetője hangsúlyozta: az egész világ hiteles kötelezettségvállalást vár az Egyesült Államoktól, mert máskülönben nem oldható meg ez az égető kérdés.

A klímakonferencia első napja után több környezetvédő szervezet aggodalmát hangoztatta, mert úgy ítélte meg, hogy a legfőbb ipari hatalmak kevés hajlandóságot mutatnak a kötelező csökkentés támogatására. "A japán delegáció egyetlen szóval sem említette eddig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának kötelező csökkentését" - mondta kedden az értekezlet helyszínén Kavaszaka Kioko, a Kiko-hálózat elnevezésű japán környezetvédelmi szervezet képviselője.

Steven Guilbeault, a kanadai Equiterre szervezet képviselője is bírálta hazája delegációját, mert úgy látta, hogy az sem száll síkra a kötelező kibocsátási korlátozásokért. (MTI/AP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS