2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ausztrália aláírta a kiotói jegyzőkönyvet

2007. december 03. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Aláírta az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói egyezmény ratifikációjához szükséges dokumentumokat Kevin Rudd új ausztrál kormányfő hétfőn, röviddel kormánya beiktatása után.

Ez az új kormány első hivatalos aktusa, amely egyúttal jelzi elkötelezettségét a klímaváltozás elleni küzdelem mellett - hangsúlyozta Rudd egy közleményben, néhány órával kormánya beiktatása után.

Ugyancsak hétfőn, az indonéziai Bali szigetén elkezdődött a Föld éghajlatának változásáról valaha is rendezett legjelentősebb tanácskozás; a konferencia célja, hogy 2009-re tető alá hozzanak egy a világ összes országára kiterjedő egyezményt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérsékléséről.

A világ több mint 180 országából összesen 10 ezer előadó, aktivista és újságíró vesz részt az ENSZ égisze alatt megrendezett kéthetes konferencián, amellyel megpróbálják elindítani az elképzelés szerint a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet felváltó egyezményhez elvezető tárgyalásokat azzal, hogy körülhatárolják azok témáját, és megállapodnak a határidőkben.

A fő cél a legnagyobb szennyezők, mindenekelőtt az Egyesült Államok és Kína bevonása a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó folyamatba. A tanácskozáson várhatólag vita lesz majd többek között arról, hogy a kibocsátás csökkentésének szintjét kötelezően állapítsák meg, vagy - ahogy azt Washington szorgalmazza - önkéntes alapon.

Az Európai Unió azt szeretné, ha 2020-ig a károsanyag-kibocsátás 20 százalékkal csökkenne az 1990-es szinthez képest. (MTI/AP/APA, MTI/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS